KLM-top werkt niet meer op woensdag

Vanaf volgende week zijn alle stafmedewerkers op het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen op woensdag vrij. Dat geldt ook voor de vier leden tellende directie. Zij zullen die dag alleen op afroep beschikbaar zijn.

Dit is het gevolg van bezuinigingsmaatregelen bij KLM. Een woordvoerder van KLM zei vandaag dat gekozen is voor een vaste vrije dag in de week, omdat anders niet duidelijk is wie van de ongeveer 300 stafwerknemers op welke dag aanwezig is. ,,Zo weet je in ieder geval zeker dat op woensdag niemand aan het werk is.'' Op de afdelingen waar op woensdag iemand aanwezig móet zijn, worden `pools' ingesteld. Ook geldt de vrije woensdag voor stafpersoneel op andere KLM-kantoren, zoals op Schiphol.

KLM heeft bij het ministerie van Sociale Zaken werktijdverkorting aangevraagd voor 14.400 van de in totaal 28.000 werknemers. Als gevolg van de aanslagen in de VS is KLM 15 procent minder gaan vliegen. Het personeel is daardoor gedwongen minder te werken. Voor de piloten en het cabinepersoneel worden momenteel nieuwe roosters gemaakt.

Het ministerie betaalt 70 procent van de salarissen van de werknemers uit over de niet gewerkte uren, KLM legt de rest bij. KLM is door de overheid 10 miljoen gulden voor de komende zes weken toegezegd. Dat bedrag kan KLM achteraf declareren. Als de problemen in de luchtvaart aanhouden kan KLM aanspraak maken op maximaal nog drie keer zes weken werktijdverkorting.

De werktijdverkorting geldt volgens de woordvoerder van KLM uitsluitend voor het personeel dat volgens de CAO werkt. Waarom de directie dan ook op woensdag vrij heeft? ,,Uit solidariteit met het personeel. Net zoals de directie ook een deel van het salaris heeft ingeleverd.''

    • Esther Rosenberg