Kinderagenda

Enge dieren

Spinnen, ratten, zwarte katten, slangen en vleermuizen.De meeste kinderen vinden dat toch wel enge dieren, maar wie meedoet aan de Enge Dieren Tocht in diergaarde Blijdorp op zaterdag 27 oktober, zal merken dat deze griezels eigenlijk best wel meevallen. Eerst wordt er een eng dierenmasker gemaakt en al knutselend kom je meer te weten over al die enge beesten. Er wordt een Eng Dierenlied ingestudeerd en als de schemering valt, om 17u, zet iedereen zijn masker op en al zingend trekken ze onder begeleiding van de vleermuismensen (met zaklamp) langs allerlei `dierenhuisjes' in Blijdorp. Daar ontmoeten ze verzorgers of griezels die ze een opdracht meegeven. Wordt die goed uitgevoerd, dan volgt een beloning.

*Enge Dieren Tocht voor kinderen van 6 t/m 12 jaar op za 27 okt vanaf 13u in Diergaarde Blijdorp, Van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Deelname is gratis, behalve de toegang. Voor kinderen van 3 t/m 11 jaar ƒ22, vanaf 12 jaar ƒ28,50 en 65+ ƒ24,50. Einde tocht om circa 18u30. Res niet nodig. Inl 010-4431431.

Onbewoond eiland

Robinson Crusoë overleeft als enige een schipbreuk en spoelt aan op een onbewoond eiland. Hij komt de inboorling Vrijdag tegen en samen beleven ze allerlei avonturen. Jaren later worden ze gevonden en mee naar huis genomen. Maar ze kunnen niet wennen en willen weer terug. Zaterdag en zondag 27 en 28 oktober neemt het Maritiem Museum in Rotterdam je in het filmprogramma Cinemaritiem mee naar dat onbewoonde eiland; om 12u en 14u wordt dan de film met de avonturen van Robinson Crusoë vertoond.

*Film over Robinson Crusoë op za en zo 27 en 28 okt om 12 en 14u in het Maritiem Museum, Leuvehaven, Rotterdam. Duur 90 minuten. Toegang gratis op vertoon van entreekaart tot het museum. Kinderen van 4 t/m 15 jaar ƒ4, vanaf 16 jaar ƒ7,50. MJK en Rotterdampas gratis. Inl 010-4132680 of www.maritiemmuseum.nl.

Oerpret

De grot van de Oerstam is ingestort en de totem is verwoest. Het opperhoofd moet nu met de overige leden van de stam op zoek naar oerdieren voor de nieuwe totems. In Naturalis kan je op vrijdag 26 oktober van 11-12u30 en van 13-14u30 als echt oermens, gehuld in een berenvel en met stamtekens geschminkt op zoek naar rotstekeningen en oerdieren in grotten. Met echt oermateriaal maken kinderen van 5 t/m 8 jaar hun eigen rotstekeningen en van 9 t/m 12 jaar schilderen hun eigen oerdier of kerven deze in steen met de materialen die de oermensen vroeger gebruikten. De rotstekeningen mogen mee naar huis worden genomen.

*Oerpret: kinderen van 5 t/m 8 jaar maken een rotstekening en van 9 t/m 12 jaar schilderen een oerdier of kerven in steen op vr 26 okt van 11-12u30 en 13-14u30 in Museum Naturalis, Darwinweg, Leiden. Kosten ƒ17,50 per kind incl toegang en materiaal. Res 071-5687626.

Villa Zebra

Zondag is het zover, dan wordt Villa Zebra, de Rotterdamse KinderKunstHal, om 16u door wethouder Kombrink feestelijk geopend. Hij mag als eerste kijken wat er allemaal in de `Verzamelkastjes' zit en de eerste rails leggen voor de hoofdtentoonstelling de Zebra expres. Vanaf eind oktober beginnen dan de tentoonstellingen, workshops, voorstellingen en andere projecten. Zo kan je elke zondag om 14u koekjes bakken, 31 oktober om 14u30 is de opening van de Naambaan, een kunstwerk van Wilma Kuil, door Loes Luca. Neem een zelfgemaakte bloem mee en maak kans op een gezinskaart voor Villa Zebra. Om 15u speelt theatergroep Vollemaan Nooit meer dertien (voor 10 jaar en ouder). T/m 28 januari is de overzichtsexpositie te zien van kindertekeningen uit BoekieBoekie en ook de stadsbrug van Knex die kunstenaar J.C. Blaak met kinderen bouwde zijn t/m 12 december te bewonderen.

*KinderKunstHal Villa Zebra wordt geopend met elke zondag om 14u koekjes bakken, 31 okt om 14u30 opening van de Naambaan en om 15u speelt theatergroep Vollemaan Nooit meer dertien (voor 10 jaar en ouder). T/m 28 jan overzichtsexpositie van kindertekeningen uit BoekieBoekie en de Derde Stadsbrug t/m 12 dec. Openingstijden wo en za van 10-18u, zo 12-17u. Andere dagen en tijden voor (school)groepen op afspraak. Inl 010-2440738 Res 010-4779519. Toegang kinderen tot 16 jaar ƒ7,50 ƒ10 vanaf 16 jaar, gezinskaart (max.5 personen) ƒ25. Voorstellingen: ƒ 7,50 (tot 16 jaar) en ƒ10 (vanaf 16 jaar). Inl ook www.villazebra.nl.

Rovers

Kerkuilen leven vooral 's nachts en dan gaan ze ook op zoek naar een smakelijk hapje. Maar om in de nacht goed te kunnen zien, moeten ze wel hele goede ogen hebben. In het expositiegebouw van het Otterpark Leeuwarden is nu een speciale expositie te zien over kerkuilen. Ook verschillende ottersoorten zijn nachtdieren, maar omdat de verzorgers ze overdag voedsel geven komen ze toch uit hun schuilplaats. Ook geven de verzorgers uitleg over het gedrag van nachtdieren. Nog t/m 28 oktober worden ook spannende verhalen verteld over roofdieren, kinderen kunnen een echte rovers-outfit maken en zich als roofdier laten schminken. Er is een speurtocht uitgezet en op zaterdag en zondag zijn er demonstraties met uilen. Een valkenier vertelt van alles over deze roofvogels en laat o.a. een oehoe (één van de grootste uilen) boven het publiek vliegen.

*Rovers in de nacht met uitleg (om het half uur) en verhalen over otters en uilen (10u30, 12u en 15u30), een valkenier laat uilen vrij vliegen (13u en 14u30) en er is een speciale film over uilen in Nederland in het Otterpark, De Groene Ster 2, Leeuwarden t/m 28 okt. Open van 10-17u30, na 28 okt t/m 26 april is het park elk weekend en in de schoolvakantie geopend van 10-16u30. toegang kinderen van 4 t/m 11 jaar ƒ8,50 en vanaf 12 jaar ƒ12,50. Inl 0511-431214 of www.Aqualutra.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Samenstelling: Tonny Schoemaker