Joan Sutherland

Joan Sutherland, de Australische sopraan die op 17 februari 1959 in het Londense operahuis Covent Garden op slag wereldberoemd werd met haar verbijsterende optreden in Donizetti's Lucia di Lammermoor, wordt 7 november 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan brengt Decca een dubbel-cd uit met een selectie van haar beroemdste opnamen en wat onbekender werk, bij elkaar een voortreffelijke introductie van haar unieke vocale capaciteiten voor wie Sutherland nog niet kent.

`La Stupenda' (`de overweldigende') heet het album, naar de bijnaam die de Italianen Sutherland gaven na haar eerste optreden in Venetië in Händels Alcina. Maar op de perfectie en het verbluffende gemak waarmee `La Stupenda' de hoogste en moeilijkste bel canto-capriolen zong, zijn vrijwel alleen maar superlatieven van toepassing, zodat ze achteraf moet worden gepromoveerd tot `La Stupendissima'.

Sutherlands carrière is door Decca voortreffelijk vastgelegd voor wie haar niet in het theater kon horen en vooral voor het nageslacht, zodat het moeilijk kiezen was. Natuurlijk staat de fameuze `waanzinscène' uit Lucia di Lammermoor op deze cd, samen met andere toppen van haar repertoire: Un di felice uit Verdi's La traviata, Casta diva uit Bellini's Norma en Caro nome uit Verdi's Rigoletto, naast Frans en Duits operawerk (o.a. Isoldes Liebestod van Wagner) en wat licht repertoire.

Het alleropwindendst is Serbami ognor uit Rossini's Semiramide, een samen met Marilyn Horne onwaarschijnlijk gezongen duet, operaspektakel in de gloria.

La Stupenda: Decca 470 026-2 (2 cd)

    • Kasper Jansen