Israëlische troepen verlaten dorp Beit Rima

Met achterlating van zes Palestijnse doden heeft het Israëlische leger zich vanmorgen teruggetrokken uit het dorp Beit Rima in Palestijns autonoom gebied op de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse bronnen en de Israëlische legerwoordvoerder geven beiden dezelfde Palestijnse verliescijfers op. Tijdens de grootste militaire operatie sinds het begin van de tweede intifada, ruim een jaar geleden, werden leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en Hamas gearresteerd.

Palestijnse bronnen zeggen vanmorgen dat kennelijk tientallen inwoners van Beit Rima zijn gearresteerd. Drie huizen van leden van het Volksfront in het dorp werden opgeblazen.

Het Volksfront nam de verantwoordelijkheid op zich voor de moord op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Ze'evi, vorige week in Jeruzalem. De Israëlische veiligheidsdiensten maakten gisteren bekend dat twee handlangers van de twee moordenaars van deze minister zijn gearresteerd. Ze'evi's moordenaars houden zich volgens Israël schuil in Palestijnse autonome gebieden op de Westelijke Jordaan-oever.

De Palestijnen spreken van een ,,slachting'' in Beit Rima door de Israëlische strijdkrachten. Hun woede is opgewekt doordat Israël naar hun zeggen urenlang Palestijnse ambulancewagens en wagens van het Internationale Rode Kruis verhinderde het dorp binnen te rijden. Daardoor zijn volgens de Palestijnen twee gewonde Palestijnen doodgebloed. De Israëlische legerwoordvoerder bevestigde gisteravond dat ambulances tijdens de gevechten niet tot het dorp werden toegelaten. Israëlische militaire artsen en verplegers verzorgden volgens hem gewonde Palestijnen. Vier zwaargewonde Palestijnen werden volgens Palestijnse bronnen naar een ziekenhuis in Israël overgebracht.

Vanmorgen is volgens Palestijnen een Palestijnse politieagent door een Israëlische politieagent nabij Bethlehem gedood. Een ander werd zwaar gewond.

Vanavond komt het Israëlische kernkabinet bijeen om te beslissen over het terughalen van de Israëlische troepen uit de buitenwijken van zes Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei vanmorgen tijdens een persconferentie dat de Amerikaanse president George Bush van Israël niet verlangt zich onmiddellijk terug te trekken maar dat wel op een zo kort mogelijke termijn verwacht.

In diverse Amerikaanse verklaringen werd echter wel degelijk van ,,onmiddellijke'' terugtrekking van de Israëlische troepen gesproken.

Minister Peres zei vanmorgen na zijn terugkomst uit Washington dat dit inderdaad op vrij korte termijn kan gebeuren.

Premier Ariel Sharon en de minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer, zijn van mening dat het terughalen van de Israëlische troepen pas verantwoord is als de Palestijnse leider Yasser Arafat actie onderneemt tegen Palestijnse terroristische organisaties en leden daarvan achter slot en grendel zet.

    • Salomon Bouman