Hier & Daar

Muziek en oorlog

Eeuwenlang al zingen soldaten strijdliederen en eeuwenlang al laten componisten zich inspireren door oorlog. Denk aan de Eroïca en Wellington's Sieg van Beethoven of het Wilhelmus, de Marseillaise en Lily Marleen. In het Legermuseum in Delft is een expositie gewijd aan de relatie tussen muziek en oorlog gedurende de afgelopen vijf eeuwen.

*Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. T/m 1 april 2002, open: ma-vr 10-17u, za-zo 12-17u. Entree: volw ƒ9,50, tot 12 jr ƒ4,75, MJK gratis of halve prijs. Inl 015-2150500

Aviodome

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol besteedt aandacht aan terreurbestrijding vanuit de lucht. Met behulp van veelal exclusief filmmateriaal dat door het Pentagon en door de Amerikaanse en Britse luchtmachten aan de Aviodome beschikbaar werd gesteld, geeft het luchtvaartmuseum een kijkje in de keuken van de Amerikaanse luchtmacht.

*Aviodome, Schiphol. Open: di t/m vr van 10-17u, in het weekend van 12-17u. Tijdens de herfstvakantie dagelijks van 10-17u. Inl 020-4068000 en www.aviodome.nl

Sprookjes en schelpen

Komend weekeinde worden er in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland enkele bijzondere wandeltochten voor het hele gezin gehouden. Op vrijdagmiddag 26 okt (14u) is er een sprookjestocht, waarin paddestoelen en andere herfstverschijnselen een grote rol spelen. Er worden verhalen verteld over elfen en kabouters die in de duinen wonen.

Op zaterdag 27 okt (10u) wordt er een excursie gehouden met als thema schelpen. Een gids vertelt over de schelpen die op het Noordzeestrand aanspoelen. Op zondag 28 okt zijn er in Duincentrum De Zandwaaier aan de Zeeweg in Overveen een dialezing over schelpen en een schelpenspreekuur. Ook is daar t/m 16 dec een tentoonstelling te zien over schelpen.

*Sprookjestocht, vr 26 okt om 14u. Verzamelen: informatiepaneel Nat. Park Zuid-Kennemerland op de parkeerplaats van de PWN-ingang Bleek en Berg aan de Bergweg in Santpoort-zuid. Schelpenspeurtocht: za 27 okt om 10u. Verzamelen: informatiepaneel van Nat. Park Zuid-Kennemerland op de parkeerplaats van de ingang Parnassia aan de Bergweg in Santpoort-zuid. Beide tochten: deelname gratis, zelf zorgen voor een toegangsbewijs, reserveren verplicht: 023-5411119.

Glasbeurs

Liefhebbers van glas kunnen op zondag 28 okt terecht op de Glasbeurs in Hoogeveen. De beurs biedt een overzicht van wat er op het gebied van sier- en gebruiksglas werd en wordt gemaakt. De ruim honderd aanwezige standhouders verkopen oa vazen en serviezen, zowel unica als serica. Een bezoek aan de glasbeurs kan worden gecombineerd met het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek in Hoogeveen. Hier zijn exclusieve glascollecties te zien en wordt een beeld geschetst van het gebruik van glas door de eeuwen heen.

*Glasbeurs, zo 28 okt 10-17u, Mauritshof Evenementenhal, Pr Mauritsplein 10, Hoogeveen. Toegang: ƒ15 incl bezoek glasmuseum (op loopafstand van de glasbeurs). Inl 0528-227811

Hersfttintentocht

In Delden (Twente) worden op zondag 28 okt de herfsttintenfiets- en wandeltochten gehouden. De tochten voeren langs oude Saksische boerderijen, houtwallen en over het landgoed Twickel. De lengte van de fietstochten bedraagt 30 en 50 km, wandelaars kunnen kiezen tussen 6 en 11 km.

*Herfsttintentochten in Delden. Zo 28 okt. Start: tussen 9u30 en 14u vanaf de parkeerplaats bij hotel De Zwaan, Langestraat 2, Delden. Huur fiets: ƒ15. Kosten per deelnemer: ƒ8,50 incl routebeschrijving en koffie/thee met krentenwegge, ƒ3,50 met alleen routebeschrijving. Inl 074-3762539

Fotokijkdag

Wie in het bezit is van foto's van tussen 1850 en 1940 en meer wil weten over de datering, de waarde of de mogelijkheden tot restauratie,kan de foto's op za 27 okt in Maastricht voorleggen aan experts. Deskundigen van oa het Rijksmuseum in Amsterdam, het Nationaal Fotorestauratie Atelier en het Leids Prentenkabinet zijn aanwezig om hun oordeel te geven over de beelden van voorouders, straatbeelden, feesten en gebouwen.

*Fotokijkdag, za 27 okt 10u30-15u, Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht. Inl 043-3505568