Het voortsjokkend inzicht van de NCRV

De NCRV ruïneerde de goede naam van twee families, rectificeerde de helft en stelde toen nog eisen.

De NCRV spreekt nu van ,,voortschrijdend inzicht'' en de vrucht daarvan is, diep weggedrukt achterin de omroepgids, op een hoekje van pagina 87 te lezen. `Rectificatie' staat erboven. De omroep erkent daar dat in het programma Verborgen Moeders van televisiemaker Thom Verheul een dominee uit Elburg door zijn dochter is beschuldigd van incest en gedwongen abortussen, terwijl dat in het geheel niet bewezen was.

,,We zijn heel opgelucht'', zegt Janny Broere aan de telefoon. ,,Mijn man is inmiddels erg ziek en we zijn heel dankbaar dat zijn naam nog bij leven gezuiverd is.'' Dominee Broere is op dat moment niet thuis. In april werd ontdekt dat hij kanker in een vergevorderd stadium heeft. Toen smeekte hij de NCRV al bijna een jaar om rectificatie. De omroep liet hem nóg een half jaar doorknokken.

Met hun dochter Jacqueline had de familie al vóór de uitzending nauwelijks nog contact. Hun kind is al jaren ziekelijk op zoek naar aandacht, vertelde de familie eerder beschroomd. Er waren meer beschuldigingen - die overigens nooit hard genoeg waren om tot enig contact met de politie te leiden. Maar bij de NCRV mocht Jacqueline het onder de schuilnaam `Laura' allemaal kwijt. Nooit is de familie gevraagd of er iets van klopte: ,,In Srebrenica werd ook geen wederhoor toegepast'', zei maker Verheul vorig jaar in deze krant. ,,Ik heb gezegd: weerlegt u het maar.'' Janny Groen nu: ,,Wij zijn nu opgelucht, maar voor Jacqueline is het allemaal vreselijk.''

Hoe ruimhartig moet een rectificatie eigenlijk zijn? De familie Broere noch hun advocaat W. Hendriks mogen daarover iets zeggen. Dat heeft de NCRV bedongen. Anders ging de rectificatie niet door. Nee, zegt Hendriks, zijn mening daarover kan hij daarom nu ook niet meer geven. NCRV-woordvoerder Peter Boverhoff wil evenmin toelichten hoe het hoekje in de gids tot stand kwam.

Zeker is, blijkt na enkele telefoontjes, dat de NCRV ook een schadevergoedinkje heeft betaald - de kosten van de advocaat van de familie, meer niet. Waarom treuzelde de omroep nu zó lang? Op initiatief van advocaat Hendriks zijn Verheul, dochter Jacqueline en enkele anderen voor de rechter-commissaris gehoord om vast te stellen tegen wie een eventueel smaadproces kon worden gericht. Dáár begon het ,,voortschrijdend inzicht'', zegt woordvoerder Boverhoff, die er eigenlijk geen enkel ander woord over kwijt wil. Voelt programmamaker Verheul, toen zo zeker van zijn zaak en nu niet te spreken, zich door zijn werkgever in zijn hemd gezet? Nee hoor, zegt Boverhoff. Ook bij Verheul is sprake van ,,voortschrijdend inzicht''.

Aldus sjokt het inzicht van de omroep voort. Want er was nóg een aflevering van Verborgen moeders. Daarin werd een familie door een dochter beschuldigd van incest en vier ritueel vermoorde baby's. Déze familie heeft de tijd en laat zich niet afschepen met een regeling. Justitie onderzoekt hun aangifte van smaad.