GEWOON ALS JOOD GEBOREN

Naam: Gidion Peters (15)

Beroep: scholier, webmaster van www.joodsweb.nl

Woonplaats: Amsterdam

,,Ik ben niet old fashioned religieus. Met het joodse Nieuwjaar heb ik een zoet appeltje gegeten en ik weet de joodse feestdagen te vinden, maar ik heb bijvoorbeeld geen bar mitswa gedaan. Wel heb ik respect voor mensen die religieus zijn, maar ik ga zelf niet de Tora (boeken van Mozes, red.) doorlezen. Ik ben gewoon geboren als jood, als ik anders was geboren weet ik niet of ik die kant wel was opgegaan.

,,Mijn leven draait niet om het jodendom, het jodendom draait een beetje om mij. Toen ik vorig jaar een artikel las over de website jewish.co.uk, zag ik een soort gat in de markt. Jewish.co.uk is een Engelse site over het jodendom met veel succes. Ik zag dat er in Nederland niet veel was op het gebied van entertainen van joden. Ik heb toen besloten zelf zo'n Nederlandse site op te zetten.

,,Op school ben ik begonnen met het opzetten van mijn website, inmiddels is mijn kantoor naar huis verhuisd. Vorig jaar september stond joodsweb geregistreerd. Nu krijg ik ongeveer twintig tot vijftig hits per dag. Op de site zijn links te vinden naar bijvoorbeeld de Klaagmuur. Maar er staan ook joodse grappen op en praktische tips.

,,De website is mijn werk naast school. Ik heb er plezier in. Ik check elke dag mijn e-mail en ben in het weekend ongeveer anderhalf uur met de site bezig. Ik heb er nog geen geld aan verdiend, maar het zou leuk zijn. Misschien dat er in de toekomst joodse bedrijven kunnen adverteren op mijn site.

,,De reacties op de site zijn over het algemeen positief. Ik krijg veel vragen over het jodendom. Mensen willen bijvoorbeeld weten of een bepaald gedeelte van een koe wel kosjer is, dat zoek ik dan voor ze uit. Ik krijg ook wel eens vragen over de diepere zin van het jodendom. Die mensen verwijs ik vaak door naar een rabbi-site, ik ben geen leermeester. Ik heb zelf wel zo mijn ideeën over het jodendom, maar of mensen daar nou op zitten te wachten...''

    • En Lisette Douma