Geheimhouding

Schokkende beelden op de Amsterdamse lokale zender AT5: een rover springt uit een ontgrendelde deur van een langzaam wegrijdende trein op het perron van station Lelylaan. Zijn slachtoffer valt erachteraan om zijn gestolen vidocamera terug te halen, maar wordt op het perron neergeslagen door de rover, die wegvlucht. Daarna zien we de beroofde Amerikaan half in elkaar gezakt terug in de trein. ,,Waarom moest je ook die twaalf dollar van de taxi uitsparen?'' zegt zijn vrouw woedend. Die zullen niet gauw meer terugkomen naar het zo lief en veilig geachte Nederland. Zo gaat de zuinige stationsbewaking ons land toch veel geld kosten.

Twee verslaggevers stuitten op dit incident met de camera tijdens een reportage. Nu de rover was gefilmd, kan hij eindelijk worden gepakt. Maar helaas, zijn gezicht was onherkenbaar gemaakt met blokjes. Waarom eigenlijk? ,,Wij zijn geen verlengstuk van de politie'', zei een van de verslaggevers.

,,Maar je bent toch geen verlengstuk van de misdaad?'' reageerde Jan Mulder in Barend en Van Dorp waar het filmpje werd vertoond. Daarop kwam een juridische uitleg van de verslaggever waar ik niets van geloof. Ik heb vaak genoeg mensen illegale dingen voor de televisie zien doen, bijvoorbeeld het in elkaar trappen van een Amsterdamse telefooncel op Koninginnedag. Waarom hier dan plotseling wél blokjes voor het gezicht? Kom, kom, verlengstuk van de politie, dan zouden misdaadjournalistiek en Opsporing Verzocht een ongeoorloofd genre zijn. Die blokjes worden normaal alleen gebruikt bij arrestaties, voorgeleidingen of als de televisieploeg meerijdt met hulpdiensten of politiewagens. Dat is dan de voorwaarde die de hulpdienst stelt. Maar als een verslaggever de misdaad zich voor zijn neus ziet afspelen, zijn die blokjes overbodig. Dus AT5, hou op met die geheimhouding en toon het gezicht van die rover aan de kijkers, zodat de intercity naar Schiphol een tikje veiliger wordt.

Eerder op de avond, bij B&W, zag ik de even zinloze geheimhouding van het gemeentebestuur van Leeuwarden die langzaam, laagje voor laagje, wordt afgepeld. ,,U bent al dagen bezig uw eigen ellende te agenderen'', zei pr-adviseur Dig Istha tegen de loco-burgemeester. In de discussie werd D66, de partij van de lokale openheid, vertegenwoordigd door een raadslid dat enthousiast pleitte voor geheimhouding. En loco-burgemeester mevrouw De Haan lichtte een tipje van de sluier op over het vertrek van de burgemeester: ,,Een voorbeeldje is de slordigheid waarmee ze de raad voorzat.'' Jammer dat ze daaronder geen quiztellertje voor geldbedragen hadden geplaatst, want hier zag ik toch de eerste afgesproken 50.000 gulden boete op ,,beschadiging'' van de burgemeester geactiveerd worden. De loco had het ook over ,,de manier waarop ze naar buiten gaat. Dat beviel allemaal niet''. Voor mij stond de teller toen al op 100.000 gulden. Als ze zo voor het gemeenteraadsdebat hier en daar een feitje laat vallen, kan het bedrag nog wel eens oplopen.

Alleen de media en niet de burgers zouden volgens het gemeentebestuur zijn geïnteresseerd in de details van de bestuurscrisis. Ook het Tweede-Kamerlid Albayrak (PvdA) ziet de media als boosdoener. Zij zei tegen de Turkse staatszender dat de Nederlandse media de kloof tussen moslims en niet-moslims hebben verbreed door alleen extreme standpunten weer te geven. Ik heb dan naar heel andere programma's zitten kijken dan zij. Ik heb werkelijk alle mogelijke soorten moslims gezien. Herhaaldelijk hoorde ik gematigde uitspraken van Karacaer, voorzitter van Mili Görüs. Buitenhof liet Shadid aan het woord, de hoogleraar interculturele communicatie. Ongetwijfeld zou zij een beter formulerende gast zijn geweest maar niet gematigder. Zij zijn allen Turkse moslims, die meestal gematigd zijn, geen Arabisch spreken en de zender Al-Jazira niet kunnen verstaan.

Er zijn talloze andere moslims in Nederland met andere historische achtergronden en andere standpunten. Er is niets tegen om ook die anderen te laten horen. Als ik de afgelopen weken één ding heb geleerd, dan is het wel dat niemand in Nederland dé islam vertegenwoordigt, ook Albayrak niet.

    • Maarten Huygen