GEEN HERFSTVAKANTIE

Naam: Fabienne Wikler (10)

Zit in groep 7 van joodse basisschool Rosj Pina

Woonplaats: Amsterdam

,,Ik heb net twee weken vakantie gehad, omdat het Soekot (Loofhuttenfeest, red.) was. Tijdens dat feest herdenken wij de tocht uit Egypte. De joden die toen van Egypte naar het beloofde land trokken, sliepen in hutten in de woestijn. Daarom herdenken wij de tocht in hutten. We eten en drinken dan in de hut en dat is heel gezellig. We slapen er niet in. Dat deden de joden tijdens de uittocht wel. Dat vind ik niet zielig voor ze, het is namelijk heel warm in de woestijn. Als wij het koud krijgen in de hut, doen we een verwarming aan. En anders doe je toch een vestje aan.

,,Ik heb geen herfstvakantie, omdat ik op een joodse school zit. Ik vind dat niet erg, een vakantie met Soekot is veel leuker. Bovendien is het dan niet zo druk, omdat niet alle kinderen vrij hebben.

,,Met sabbat ga ik naar de sjoel (synagoge, red.). Daar bidden we. De dienst is in het Ivriet, daarom zit ik hier ook op school. Ik leer nu Ivriet: als je dat niet kunt, kun je de dienst ook niet begrijpen. En als je later zelf kinderen krijgt, kun je ze eigenlijk niets vertellen, omdat je niets weet. Ivriet is moeilijk, omdat je van rechts naar links moet lezen en omdat het andere letters zijn. Maar in de sjoel kan ik sommige dingen al volgen. Ik krijg ook godsdienstonderwijs. Ik leer bijvoorbeeld over de joodse feestdagen.

,,Als ik twaalf ben, ga ik bat mitswa doen. Dan krijg je verantwoordelijkheid over alles wat je doet. Dan ben je eigenlijk volwassen. Als je als meisje nog niet twaalf bent, vallen alle slechte dingen die je doet onder je ouders. Na je bat mitswa niet meer.

,,Ik ga na deze school naar een joodse middelbare school. Ook daar zal ik onderwijs in Ivriet en godsdienst krijgen. Daarna wil ik rechten gaan studeren. Dat heeft mijn moeder ook gedaan. Het is wel een zware studie, maar het lijkt me leuk om allemaal problemen voor mensen op te lossen. Er is geen joodse universiteit. Dat hoeft ook niet. Als ik tegen die tijd nog niet genoeg weet over het jodendom, moet ik maar naar een rabbijn gaan.''

    • En Lisette Douma