`Geen extra geld tegen aids'

De Zuid-Afrikaanse regering is niet van plan meer geld uit te trekken voor de bestrijding van aids. President Thabo Mbeki zei gisteren dat hij geen enkele reden ziet om het gezondheidsbeleid aan te passen. Een week geleden wees de gezaghebbende Medische Onderzoeksraad (MRC) aids aan als belangrijkste doodsoorzaak in Zuid-Afrika. De raad schat dat in 2010 zeven miljoen Zuid-Afrikanen aan aids zijn overleden, als de regering niet ingrijpt. Mbeki probeerde publicatie van het rapport tegen te houden, maar gaf het na felle kritiek van oppositie, kerken en vakbonden toch vrij. De bevindingen van de MRC zijn voorgelegd aan een panel bestaande uit ministers, statistici en wetenschappers. De ANC-regering wil geen verdere stappen ondernemen tot deze evaluatie is afgerond.