Extra miljoenen voor `ontsnipperen' natuur

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat de komende jaren vele miljoenen extra besteden om versnippering van natuurgebieden tegen te gaan. Er zullen vooral meer ecoducten worden aangelegd.

Dit blijkt uit antwoorden van minister Netelenbos op vragen over haar begroting voor 2002. De bouw van ecoducten, verbindingen voor dieren tussen gedeeltes van natuurgebieden waar een snelweg doorheen is gelegd, behoort tot de grote `ontsnipperingsprojecten'. De minister verhoogt de komende twee jaar haar bijdrage van 10 miljoen gulden naar 25 miljoen gulden per jaar.

Hierdoor zullen onder meer vijf nieuwe ecoducten gereed kunnen komen: twee over de A1, een over de A28, de Boekelerhoek over de A35 en de Mortelen over de A2. In totaal staan er 139 ontsnipperingsprojecten op het programma. Naast het rijk zullen ook regionale en lokale overheden een deel van de kosten op zich nemen. Volgens minister Netelenbos zal er vanaf 2005 structureel 25 miljoen per jaar beschikbaar moeten zijn voor dit soort bouwwerken.

De minister laat ook weten dat er de komende tien á twintig jaar fors zal moeten worden geïnvesteerd in de kwaliteit van de spoorwegen omdat de bovenbouw van de railverbindingen aan vervanging toe is. Het betreft zowel oudere spoorlijnen die kort na de Tweede Wereldoorlog werden hersteld, als nieuwere lijnen die in de jaren zestig en zeventig zijn aangelegd.

Het kabinet moet volgens minister Netelenbos nog nader onderzoeken wat er precies met al die knelpunten dient te gebeuren. De Tweede Kamer zal hier – voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat volgende maand – uitvoerig over worden ingelicht.