Duitse zeilboot Illbruck als eerste in Kaapstad

Het Duitse team Illbruck van schipper John Kostecki heeft de eerste etappe in de Ocean Race gewonnen. De boot, met de Nederlandse trimmer Dirk de Ridder aan boord, passeerde gisteravond de finishlijn bij Kaapstad na 31 dagen, zes uur en 19 minuten op zee.

Nog geen twee uur na de Illbruck volgde nummer twee, de Fins-Italiaanse Amers Sport One van schipper Grant Dalton en co-schipper Bouwe Bekking. Het was het langverwachte einde van een etappe die niet alleen veel langer duurde dan was geschat, maar die ook tot het allerlaatste moment onbeslist bleef.

In de eerste weken wisselden de posities aan kop voortdurend. Soms waren de verschillen zo klein dat zelfs de satelliet niet uit kon maken wie aan de leiding lag. Een week geleden sloeg de vloot van acht boten uiteen. Bekkings boot nam vanuit de vijfde positie de kop over, op de voet gevolgd door Illbruck.

Op pure bootsnelheid en met de vasthoudendheid van een terriër lukte het team-Illbruck de Amers Sport One mijl voor mijl in te halen. Krap een etmaal voor de finish werd Dalton verslagen.

De volgende etappe begint op 11 november.