Darling Lili

Na jarenlang de lieflijkheid zelve te zijn geweest, brak Julie Andrews in 1970 met haar Mary Poppins/Sound of Music-imago. In dat jaar speelde ze in Darling Lili een Duitse spionne uit WO I, die gewetenloos informatie doorsluist naar de Duitsers en tussentijds ook nog eens een striptease opvoert. Maria von Trapp moet even de andere kant op hebben gekeken.

Spionne Lili is zo'n vrouw die midden in de nacht picknickt met kaviaar, een witte roos op haar slapende minnaar legt, maar die ook onmiddellijk aan de telefoon hangt als ze iemand weer een geheim heeft ontfutseld. De grote vraag die haar tijdens de film bezighoudt is deze: bestaat Operatie Crêpe Suzette nu wel of niet?

Lili heeft, zoals het een spionne betaamt, majoor en vliegenier Rock Hudson eerst verleid en daarna uitgehoord, maar ze weet niet zeker of het hier inderdaad een `uiterst geheime operatie' betreft of dat er ene Suzette in het spel is. Paranoia is het gevolg.

Regisseur Blake Edwards trouwde in 1969 met Julie Andrews en dat is te merken. De hele film door straalt, zingt en danst ze de sterren van de hemel. Rock Hudson steekt daar wat magertjes bij af als man die haar mag zoenen.

Edwards heeft voor zijn musical alles uit de kast getrokken: cancandansers, spectaculaire luchtgevechten en nóg een striptease, maar het mocht niet baten. Darling Lili werd gekraakt door de pers en genegeerd door het publiek. Eind jaren zestig flopten wel meer musicals. In die roerige tijden was er blijkbaar even geen behoefte aan luchtig vermaak met een bijzonder laag realiteitsgehalte zoals Darling Lili, waarin exotische nachtclubs de belangrijkste locaties zijn, en niet de loopgraven.

Blake Edwards zag de stijgende lijn in zijn carrière, veroorzaakt door de Pink Panther-films, in één klap afbrokkelen, en trok zich een tijd terug uit de filmwereld. Jaren later is de film door pers en publiek terecht gerehabiliteerd. Darling Lili is veel in één: een romantische slapstick-thriller met zang en dans over het strijdtoneel der liefde onder absurde omstandigheden. Een favoriet onderwerp van Edwards, die een paar jaar eerder in A Shot in the Dark de politiechef al liet zeggen: ,,Sanity and reason become things of the past. Madness reigns.''

Darling Lili (Blake Edwards, 1970, VS), vrijdag, SBS6, 13.00-14.50u.

    • Mariska Graveland