Conclusie Britse Groenen: kernenergie onveilig

De Britse Green Party veroordeelt de bombardementen, maar ziet het internationale terrorisme ook als een kans om de eigen milieu-agenda vooruit te helpen. De aanslagen in de VS bewijzen volgens de partij dat Britse kernreactoren onveilig zijn en gesloten moeten worden worden.

,,Na 11 september moeten alle nucleaire faciliteiten zo snel mogelijk dicht'', zei Caroline Lucas, een van de twee Britse leden van de Green Party in het Europees Parlement, eerder deze week. Een terreuraanslag op de nucleaire opwerkingsfabriek in Sellafield aan de Ierse Zee zou ,,verschrikkelijke gevolgen'' hebben – `44 Tsjernobyls' – en dat maakt de fabriek tot ,,een tikkende tijdbom'', aldus Lucas. De partij pleit daarom op korte termijn voor het bewaken van kernreactoren met luchtdoelgeschut, naar Frans voorbeeld, en het begin van overleg over sluiting.

De Britse groenen, die campagne voeren voor een rechtvaardiger samenleving waarin welvaart wordt herverdeeld, voor een kleinschaliger economie en voor een radicaal milieubeleid, haalden bij de laatste verkiezingen in juni geen zetel in het parlement in Westminster. In het Britse kiesstelsel wordt per district alleen de kandidaat met de meeste stemmen afgevaardigd. Landelijk haalde de partij gemiddeld één procent van de stemmen, maar in sommige districten, vooral in grote steden, schommelde het percentage tussen zeven en negen. De drie zetels die de partij in 2000 won bij de verkiezingen voor de nieuwe Londense gemeenteraad, de Greater London Authority (GLA), liepen daarop vooruit.

De raad verwierp vorige maand een door de Greens ingediende motie die de Amerikaanse en Britse regeringen opriep geen aanval op Afghanistan te beginnen, omdat daarbij duizenden burgers gedood zouden worden. De partij steunde afgelopen weekeinde een demonstratie in Londen tegen de bombardementen. Daaraan namen zo'n 500 mensen deel.