BOEKEN

Over het jodendom bestaan natuurlijk veel wetenschappelijke en journalistieke beschouwingen. Daarnaast hebben ook joodse romanschrijvers hun eigen milieu uitvoerig beschreven.

Non-fictie

J.C.H. Blom, R.G. Fuksmansfeld en I. Schöffer (red.). Geschiedenis van de joden in Nederland. Balans, Amsterdam, 1995. ISBN 90-5018-296-8

Helene Weijel. In twee werelden, gesprekken met kinderen van joodse overlevenden. Van Gennep, Amsterdam, 1984. ISBN 90-6012-628-9

In dit boek werden voor het eerst de problemen beschreven van kinderen van joden die de oorlog hebben overleefd: ,,Ik tel niet mee, wat is mijn verdriet vergeleken bij dat van mijn ouders?''

Greer Fay Cashman. Joodse dagen en feestdagen. Atrium/ICOB, Alphen a/d Rijn, 1993. ISBN 90-6113-661-X

In dit vrolijk geïllustreerde kinderboek worden joodse begrippen, feestdagen en rituelen duidelijk uitgelegd. Ook handig voor volwassenen.

Bernard Wasserstein. Het einde van een diaspora, joden in Europa sinds 1945. Baarn, Ambo, 1996.

Een negatieve kijk op de overlevingskans van het jodendom in Europa.

Isaac Lipschits. Tsedak, een halve eeuw joods maatschappelijk werk. Zutphen, Walburg Pers, 1997.

De geschiedenis van het joods maatschappelijk werk ingebed in de joodse geschiedenis van voor en na de oorlog.

Daphne Meijer. Levi in de Lage Landen, 350 jaar joodse schrijvers in de Nederlandse literatuur. Amsterdam, Contact, 1999.

Deze bloemlezing geeft een beeld van het werk van 48 joodse schrijvers, vanaf de zeventiende eeuw, en hun visie op jood-zijn in Nederland en Nederlander in het jodendom.

Fictie

Een aantal Nederlandse joodse auteurs beschrijft de verhouding tussen naoorlogse joden en de vorige generatie, zoals Carl Friedman (Twee koffers vol), Ischa Meijer (Een brief aan mijn moeder, De dikke man), Chaja Polak (Over de grens), Leon de Winter (Kaplan, Supertex). Tomas Ross schreef een thriller over de commotie rondom joodse tegoeden (Het goud van Salomon Pinto).

In het buitenland beschrijft bijvoorbeeld Chaim Potok (In den beginne, Mijn naam is Asher Lev) de strijd tussen de orthodoxie en de eigen vrijheid om zich te ontwikkelen. Hetzelfde orthodoxe milieu wordt beschreven door Pearl Abraham (Vreugde der Wet). Philip Roth schrijft over het Amerikaanse geassimileerde jodendom (Portnoy's Complaint). De detectives van Faye Kellerman spelen zich in een joods milieu af.