Bezoek voor Winnie

Een politieke vendetta is het zeker niet, verzekeren de Zuid-Afrikaanse autoriteiten, maar justitie lijkt Winnie Madikizela-Mandela geen moment meer uit het oog te verliezen.

Nadat de ex-vrouw van de voormalige president eerder deze week is aangeklaagd voor fraude en corruptie, stond gisteren plotseling de gemeente op de stoep. De kroeg die ze tegenover haar huis in Soweto op het trottoir heeft gebouwd moest met onmiddellijke ingang worden afgebroken. De shebeen, zoals een bar in de Zuid-Afrikaanse townships heet, was niet gebouwd volgens de voorschriften.

Bovendien werd er alcohol geschonken, zonder vergunning. Het etablissement verdween nog dezelfde middag in de container van de vuilniswagen. De kosten van de sloop zijn voor rekening van de eigenaresse, leest het gerechtelijk bevel.

Winnie Mandela haalde eerder deze maand de kranten omdat ze wordt verdacht van fraude bij het aanvragen van bankleningen ter waarde van 250.000 gulden. Met valse handtekeningen zouden bankleningen zijn aangevraagd voor niet bestaande leden van de Vrouwenliga van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Winnie noemde de aanklachten ,,pogingen om haar reputatie te beschadigen.''

    • Bram Vermeulen