BESI schrapt kwart van 1.000 banen

BE Semiconductor Industries schrapt dit jaar in totaal een kwart van zijn banen. Tegenvallende resultaten zijn daarvoor de reden. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend.

Eerder dit jaar kondigde BE Semiconductor Industries (BESI) al aan ruim 120 van de bijna 1.000 werknemers te ontslaan. Nu volgen er nog eens 100 banen. BESI is een toeleverancier van de halfgeleidersindustrie en is in Drunen gevestigd. Het bedrijf is genoteerd aan de beurzen in Amsterdam, Frankfurt en aan de Nasdaq in de Verenigde Staten.

Het inkrimpen van de personeelssterkte is het gevolg van de aanhoudende recessie en de verslechterde markt in de halfgeleider industrie, zegt bestuursvoorzitter Ricard W. Blickman. BESI heeft in het derde kwartaal van 2001 een verlies - exclusief buitengewone posten - geleden van 1,6 miljoen euro (3,5 miljoen gulden) op een omzet van 31,5 miljoen euro. Dat in tegenstelling tot het derde kwartaal vorig jaar, toen er nog een winst werd gemaakt van 8,9 miljoen euro. Ook de omzet was toen hoger: 53,8 miljoen euro.

Het bedrijf heeft in het derde kwartaal de kosten van de reorganisatieopgenomen, als dit wordt doorberekend komt BESI inclusief nog wat andere buitengewone posten op een nettoverlies van 2,8 miljoen euro.

De toeleverancier zegt gevoelig te zijn voor de huidige malaise in de chipindustrie. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal orders met ruim een derde gedaald. De portefeuille bedroeg op 30 september 47,5 miljoen euro.

In een gesprek liet bestuursvoorzitter Ricard W. Blickman weten dat op basis van de huidige orderportefeuille en de marktomstandigheden wordt verwacht dat omzet en resultaten in de komende twee kwartalen nog verder zullen verslechteren. Blickman: ,,Tot op heden zien wij nog geen toename van klantenorders die kunnen wijzen op een verbetering in de industrie.''

BESI ontwerpt, ontwikkelt en produceert chipsystemen voor de assemblage van halfgeleiders.

De belangrijkste afnemers zijn Amerikaanse, Europese, Aziatische, Koreaanse en Japanse halfgeleider producenten en subcontractors.