Bayer verkoopt Cipro in VS en Canada tegen afbraakprijzen

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft in een overeenkomst met de Amerikaanse regering de prijs van het veelgevraagde antimiltvuurmedicijn Cipro gehalveerd. Bayer verkoopt 100 miljoen tabletten voor een prijs van 95 dollarcent (2,35 gulden) per tablet, terwijl die prijs in eerste instantie op 1,77 dollar lag. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt.

Bayer verstrekt daarnaast vier miljoen Cipro-tabletten gratis aan medewerkers van postbedrijven en andere mensen die makkelijk in aanraking kunnen komen met de miltvuurbacterie.

De overeenkomst met de Amerikaanse regering heeft te maken met de vraag naar Cipro, die reusachtig is gestegen wegens de vermoedelijke bioterroristische aanslagen met de miltvuurbacterie. Cipro was tot eind vorige week het enige geregistreerde medicijn in de VS voor de behandeling van miltvuur (antrax). Inmiddels zijn ook andere antibiotica hiervoor toegestaan.

De Amerikaanse regering sloot twee weken geleden een principe-akkoord met Bayer voor de levering van 200 miljoen Cipro-tabletten in drie maanden tijd. Maar de regering vond de prijs per tablet te hoog. Stemmen gingen op om het patent op Cipro, dat tot december 2003 geldt, te doorbreken zodat andere bedrijven goedkope versies van Cipro zouden kunnen maken. Met de huidige overeenkomst houdt Bayer weliswaar het patent op Cipro, maar het bedrijf maakt het medicijn voor de helft van de prijs.

Volgens de afspraak zal Bayer voor het eind van het jaar 100 miljoen tabletten afleveren, voor de prijs van 95 dollarcent per tablet. De Amerikaanse regering heeft de mogelijkheid om daar bovenop nog eens 200 miljoen tabletten te bestellen.

Ook de Canadese regering heeft een prijsverlaging afgedwongen. Bayer maakt in dit verband 1 miljoen Cipro-tabletten, voor de prijs van 1,30 dollar. In de gemiddelde Amerikaanse apotheek kost een Cipro-tablet 4,50 dollar. Eerder sloot de Canadese overheid een overeenkomst met de Canadese farmaceut Apotex voor de levering van een generieke versie van Cipro.

Volgens een eerder deze week getroffen schikking blijft de order bij Apotex ter waarde van 1,3 miljoen Canadese dollar (2 miljoen gulden) gehandhaafd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft Bayer echter beloofd de generieke pillen niet te zullen gebruiken voordat het patent op Cipro in december 2003 afloopt. Bayer garandeert voldoende pillen te kunnen leveren.