AS Roma, Arsenal en Panathinaikos naar tweede ronde

AS Roma, Arsenal en Panathinaikos hebben zich gisteravond geplaatst voor de tweede ronde van het toernooi om de Champions League. Roma bereikte de laatste zestien door in groep A met 1-1 gelijk te spelen bij Real Madrid, dat zich vorige week al had verzekerd van de volgende ronde.

Het duel in de Spaanse hoofdstad was spectaculair met bij vlagen prachtig voetbal. Zidane speelde zijn eerste Champions League-wedstrijd voor Real. Hij creëerde kansen maar Raul miste ze, zelfs voor open doel. Roma nam tien minuten voor rust de leiding door Totti. In de slotfase maakte Real gelijk uit een strafschop van Figo.

AS Roma werd door het gelijkspel zeker van de tweede plaats in groep A, ook omdat Anderlecht voor eigen publiek met 5-1 verloor van Lokomotiv Moskou. Bij winst had de Belgische landskampioen nog een kleine kans behouden op het bereiken van de volgende ronde van de Champions League. Door het verlies tegen Lokomotiv hebben de Russen de derde plaats in de groep overgenomen van Anderlecht.

Die positie geeft recht op voortzetting van Europees voetbal in het toernooi om de UEFA Cup. Alleen bij winst volgende week uit tegen Roma en verlies van Lokomotiv thuis tegen Real is deze troostprijs voor Anderlecht.

In groep C plaatsten Arsenal en Panathinaikos zich op de voorlaatste speeldag voor de tweede ronde van de Champions League. De Grieken versloegen voor eigen publiek Schalke 04 met 2-0. De beslissing viel binnen het uur door treffers van Olisadebe en Kostandinou. Coach Stevens zette geen enkele Nederlander in de basis bij Schalke. In het laatste kwartier viel Mulder in. Schalke heeft nog een kleine kans om derde te worden in groep C en zo verder te kunnen in het toernooi om de UEFA Cup.

Arsenal werd heel laat zeker van kwalificatie door winst op Real Mallorca. Met Van Bronckhorst en Bergkamp won de Londense club gisteravond met 3-1 van Mallorca. Lang hielden de ploegen elkaar in evenwicht, maar na een uur was het binnen twee minuten raak: 1-0 door Pires en 2-0 door Bergkamp. De tegentreffer van Novo gaf Mallorca nog even hoop op een beter resultaat, maar in blessuretijd maakte Henry 3-1.

In groep B blijft voor de laatste speeldag veel spanning over. Liverpool, Boavista en Borussia Dortmund kunnen zich nog plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. Dynamo Kiev is definitief uitgeschakeld, ook voor een vervolg in de UEFA Cup. Voor de overige drie clubs valt de beslissing volgende week. Dortmund won gisteren thuis met 1-0 van Dynamo en kwam daardoor op acht punten. Boavista en Liverpool speelden in Portugal gelijk (1-1). Boavista heeft nu ook acht punten, Liverpool negen.

In groep D, de groep van PSV, vallen alle beslissingen ook volgende week doordat Lazio gisteravond in Rome Galatasaray met 1-0 versloeg. Stankovic scoorde een kwartier voor tijd.