Wie is waar

Enkele veteranen uit het Nederlandse bedrijfsleven hebben zich verenigd in de maatschap XpierencePartners om zich bezig te houden met de ,,herstructurering en turnaround van ondernemingen''. `Rvaring' heeft het vijftal zeker, al associeert niet iedereen die met een succesvolle `turnaround'. Gerrit Jan van der Marel (53) trad in 1998 aan bij de stagnerende brouwer Grolsch, maar pakte na een jaar al weer zijn biezen. Michael van Galen (57) voerde als baas van het vastgoedfonds Breevast een moddergevecht met een vijandige overnemer en stapte in 1999 onverwachts op na een conflict met de door hemzelf binnengehaalde `witte ridder'. Rob Bonnier (58) was bestuurder van KNP BT, een van de slechtst presterende fusie-ondernemingen in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis.

Robert van den Heuvel (56) wierp vorig jaar als topman van de marinewerf De Schelde veel stof op met een riante garantieregeling voor de oude dag en moest vertrekken na de overname van De Schelde. Alleen Jan Sinoo (48), voormalig bestuursvoorzitter van EDS Benelux, heeft een onbevlekt blazoen. ,,Iemand die geen groot wiskundige is, kan wel een goede wiskundeleraar zijn'', zegt een kritische volger van het bedrijfsleven bemoedigend. Van den Heuvel wil niet inhoudelijk reageren: ,,Wij gaan eerst maar eens goed aan het werk.'' Van den Heuvel en Van der Marel hebben ooit gewerkt bij Boer & Croon, waar Jos Staatsen nadrukkelijk ,,niet over personen'' wil spreken: ,,In het topsegment van het interim-management werk je altijd met mensen die al ervaring hebben in het bedrijfsleven. Dat sommige mensen ergens vertrekken `wegens verschil van inzicht over het te voeren beleid' zoals dat dan heet, betekent in elk geval dat zij gekozen hebben. Dat is positief.''

Bijna te veel ervaring heeft Paul Nobelen (42), `managing partner' bij headhunter Spencer Stuart. ,,Na bijna tien jaar zit ik in mijn vakgebied aan de top en ik ben nu een beetje uitgeleerd'', zegt Nobelen. De Audi-rijder wordt daarom met ingang van 1 januari directeur personele en algemene zaken bij de automobiel-importeur Pon (Volkswagen, Audi, Skoda, Porsche, Seat). Hoe hij daar precies is terechtgekomen wil hij niet zeggen, in elk geval niet via een headhunter. ,,Ik heb opdrachten gedaan in de automobielsector, zoals autoleasemaatschappijen en importeurs'', vertelt Nobelen: ,,Ik ken in elk geval de kansen en bedreigingen voor de automobielindustrie, zoals internet en het eventuele wegvallen van de regeling die importeurs en dealers beschermt: straks kun je bij wijze van spreken een Porsche bij de Hema kopen.''

Bijna tien jaar ervaring heeft Arjen Kuijten (37) bij het onderzoeksbureau NIPO en per 1 januari wordt hij algemeen directeur als opvolger van T. Hess, die commissaris wordt. ,,Met het verkiezingsjaar in aantocht krijgen we het steeds drukker met de opiniepeilingen, waarvan we het meest bekend zijn'', zegt Kuijten. De peilingen zijn maar een klein onderdeel van het NIPO, dat vooral marktonderzoek doet. ,,En daarbij steeds drukker met het interpreteren van gegevens dan met het verzamelen ervan.''

Zeer ervaren is Jaap Koster (62), die op 1 oktober voorzitter is geworden van de Centrale Branchevereniging Wonen. Koster, oud-directeur van De Bijenkorf in Amsterdam, ziet de verkoop in zijn branche stagneren. ,,Duurzame aankopen worden uitgesteld, maar ontslagen zie ik nog niet zo snel. Het is zeker in de Randstad nog steeds moeilijk om aan goed personeel te komen.''

Karel Berkhout, personalia@nrc.nl

    • Karel Berkhout