Voor lens niet naar arts

Gediplomeerde contactlensspecialisten zijn heel goed in staat om op een verantwoorde manier lenzen aan te meten. Minister Borst (Volksgezondheid) vindt het niet nodig dit te laten doen door oogartsen of optometristen, zoals de Gezondheidsraad onlangs adviseerde.

De raad vreest oogschade wanneer lenzen, zoals nu het geval is, gemakkelijk via internet, groothandel of drogist te verkrijgen zijn. Volgens Borst hebben gediplomeerde contactlensspecialisten voldoende kennis om lenzen aan te meten en hoeven oogartsen en optometristen dit niet te doen.

De minister zei dit gisteren toen zij het eindrapport van het Landelijk Platform Oogzorg in ontvangst nam. Aan dit platform werken alle beroepsgroepen in de oogzorg mee. Het beoogt een goede taakverdeling en een betere samenwerking tussen de verschillende specialisten in de oogzorg. Zo blijken optometristen en orthopisten een groot deel van de behandelingen die nu door huis- of oogarts worden verricht, ook zelfstandig te kunnen uitvoeren. Dit leidt onder meer tot lagere kosten.