VN-tribunaal spreekt drie Bosnische Kroaten vrij

Drie Bosnische Kroaten die vorig jaar door het Joegoslavië-tribunaal waren veroordeeld, zijn gisteren in hoger beroep vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs. De drie waren veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes jaar en langer voor de moord op honderden moslims in het Bosnische dorp Ahmici op 16 april 1993. Het is de eerste keer dat veroordeelden in hoger beroep door het VN-tribunaal worden vrijgesproken.

Zoran Kupreškic, zijn broer Mirjan en hun neef Vlatko zijn volgens de Amerikaanse rechter Patricia Wald niet schuldig aan de massaslachting in het dorpje Ahmici in de Lašva-vallei in Bosnië. Vorig jaar kregen ze straffen van respectievelijk tien, acht en zes jaar. Gisteren gelastte rechter Wald hun onmiddellijke vrijlating; ze typeerde de aanklacht als ,,te algemeen en te vaag'' en het bewijsmateriaal als ,,niet overtuigend''.

Twee andere Bosnische Kroaten die wegens het bloedbad in Ahmici zijn veroordeeld, Vladimir Santic en Drago Josipovic, werden in hoger beroep wel schuldig bevonden. Hun straffen van vijfentwintig en vijftien jaar werden echter verlaagd tot achttien en twaalf jaar. Volgens de Kamer van Beroep hadden de rechters het tweetal in eerste aanleg ten onrechte een sterke leidinggevende rol bij de massaslachting toegemeten.

Met deze uitspraak is er voor het eerst een definitief vonnis van het VN-hof inzake `de zaak Ahmici'. De massaslachting in Ahmici op 16 april 1993, gepleegd door Bosnische Kroaten in het kader van de `etnische zuivering' van de Lašva-vallei, is de beruchtste misdaad in de oorlog tussen Kroaten en moslims in Bosnië in 1993 en 1994. In het dorp werden 113 moslims vermoord, onder wie veel vrouwen en kinderen die levend verbrandden in hun huizen. De Kroatische generaal Tihomir Blaškic, die volgens het VN-tribunaal het bevel heeft gegeven voor de Ahmici-operatie, is veroordeeld tot 45 jaar cel. Zijn hoger beroep loopt nog.

Vlatko Kupreškic' advocaat, Anthony Abell, sprak na de uitspraak van ,,een historisch moment, omdat het tribunaal na een jarenlange procedure alsnog heeft besloten tot een eerlijke vrijspraak''.