Van der Ploeg in de pas

Naar het oordeel van premier Kok heeft staatssecretaris Van der Ploeg (OC&W) vorige week geen afstand genomen van het kabinetsstandpunt inzake de oorlog in Afghanistan. Dat heeft Van der Ploeg gisteren verklaard na een onderhoud met de premier.

Vice-premier Jorritsma, die bij afwezigheid van Kok vrijdag de ministerraad voorzat, had eerder aangekondigd dat Kok zich gisteren met Van der Ploeg zou `verstaan' over diens uitlatingen vorige week in het tv-programma Barend & Van Dorp. Toen dat onderhoud gisteren plaatsvond, kon de staatssecretaris met het letterlijke transcript van de uitzending in de hand aantonen, dat hij van het kabinetsstandpunt geen afstand had genomen.

De staatssecretaris zegt `ten zeerste te betreuren' dat een verkeerde indruk is ontstaan. De premier heeft zijn uitleg aanvaard.

De indruk dat Van der Ploeg zich niet conformeerde aan het regeringsbeleid was ontstaan omdat hij, sprekend over de bombardementen, het omver werpen van het Talibaan-bewind als doel van de acties ,,een andere zaak'' had genoemd. ,,Maar ik sta voluit achter het kabinetsbeleid in deze'', verzekert Van der Ploeg.

Van der Ploeg: ,,Er heeft zich een vervelende accumulatie van zaken voorgedaan rond mijn persoon''.