Twee torens, één verzekeringsramp?

Moet de terroristische aanval van 11 september op de tweelingtorens van het World Trade Center worden gezien als twee rampen of als één afzonderlijke ramp? Tenminste uit het oogpunt van verzekering. Dat is de vraag die een Amerikaanse rechter binnenkort moet beantwoorden.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft de zaak aangespannen bij een rechtbank in New York. Het bedrijf wil dat de rechter beslist dat het om één incident gaat. Dat beperkt de maximale dekking voor alle herverzekeraars tot 3,5 miljard dollar (8,6 miljard gulden). Als de rechter beslist dat het om twee verschillende `rampen' gaat, zijn Swiss Re en zijn branchegenoten het dubbele kwijt.

Maar de groep die het complex beheert wil dat de rechter voor `twee rampen' kiest. Want de hoogte van de verzekeringsuitkering zal bepalen wat er wordt gebouwd als het puin van de torens is opgeruimd.

De leider van de beheerdersgroep, ontwikkelaar Larry Silverstein, wil straks vier torens bouwen van elk vijftig verdiepingen. En het is de vraag of dit wel kan als er maar 3,5 miljard dollar wordt uitgekeerd. Van dit bedrag moet namelijk ook de schade worden betaald van het jarenlang geen huur ontvangen van de bedrijven die hun zetel hadden in het World Trade Center, een schadepost van rond de 150 miljoen dollar per jaar.

Zowel Swiss Re als de beheerders zeggen een snelle uitspraak te willen, zodat de herbouw van het verwoeste complex geen vertraging oploopt. De beheerders hebben in totaal met 22 verzekeraars te maken. Swiss Re is de belangrijkste, omdat het 22 procent van de schade moet vergoeden.