Tom DiCillo maakt satire politiefilm

Een politieagent bestelt een hamburger in een café dat juist op dat moment door een gek onder vuur wordt genomen. De agent wil hem neerschieten maar gaat op het moment suprème door zijn rug. Zijn pistool valt op de grond en wordt opgepakt door een jongetje van tien dat er wel in slaagt de gek uit te schakelen. Ricky Kapinski is een held. Agent Ray Pluto niet.

Double Whammy is een film van de Amerikaanse onafhankelijke regisseur Tom DiCillo, die al een aantal aardige, zeurderige komedies op zijn naam heeft staan waarin gespeeld wordt met conventies uit de filmwereld, zoals The Real Blonde en Living in Oblivion.

In Double Whammy is het politiegenre aan de beurt, al kan DiCillo het niet laten om ook in deze film weer een paar filmmakers in spe aan het werk te laten zien.

De plot van Double Whammy, DiCillos vijfde, geeft het meeste plezier. Hij hangt alleen maar van toevalligheden aan elkaar, iets wat in de meeste politiefilms en -series wordt verdoezeld. Pluto lost uiteindelijk een moord op die in zijn eigen Newyorkse flatgebouw plaats heeft met behulp van twee scenarioschrijvers die in het appartement boven hem het script voor een nieuwe Tarantino proberen te schrijven. De ware toedracht van de moord op de conciërge van het flatgebouw, die de kijker wel te weten komt, blijft voor de detective echter verborgen.

Double Whammy is niet zo leuk als hij had kunnen zijn door de acteurs die DiCillo voor de camera heeft weten te krijgen. Komiek Denis Leary maakt er niet veel van. Het lijkt net alsof Leary denkt dat hij in een echte politiefilm speelt, in plaats van in een melige satire. De rol had misschien beter door DiCillo-veteraan Steve Buscemi gespeeld kunnen worden, die nu maar een paar scènes heeft als de partner van Leary. Pluto was ook een fijne rol geweest voor Louis de Funès.

Double Whammy. Regie: Tom DiCillo. Met: Denis Leary, Steve Buscemi, Elizabeth Hurley, Luis Guzman, Chris Noth, Donald Faison.

    • Bianca Stigter