Talibaan zoeken bescherming in stad

Troepen van het streng islamitische regime in Afghanistan hebben posities betrokken in de steden om zich te beschermen tegen luchtaanvallen van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit ooggetuigenverslagen van vluchtelingen uit Afghanistan.

Verschillende vluchtelingen hebben gezegd dat de Talibaan wapentuig hebben ondergebracht in moskeeën en scholen. De Talibaan geloven dat zij op die manier minder kwetsbaar zijn omdat de VS hebben gezegd burgerdoelen te willen vermijden.

De souschef van operaties van de chefs van staven van de Amerikaanse strijdkrachten, Stufflebeem, heeft bevestigd dat de luchtaanvallen op militaire doelen in Afghanistan niet zullen plaatshebben wanneer de kans bestaat dat onschuldige burgers kunnen worden getroffen. ,,De Talibaan zullen al hetgeen hun ter beschikking staat, zo ook het volk van Afghanistan, gebruiken om zich te beschermen.''

Desondanks is Stufflebeem overtuigd dat het militaire apparaat van de Talibaan sterk is verzwakt. Sinds 7 oktober zijn meer dan drieduizend bommen boven Afghanistan afgeworpen.

Amerikaanse vliegtuigen hebben voor de derde achtereenvolgende dag aanvallen uitgevoerd op stellingen van de Talibaan nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul. Washington heeft toegegeven dat tijdens eerdere bombardementen op die stellingen, per ongeluk burgerdoelen zijn getroffen.

Tevens heeft het ministerie bevestigd dat tijdens de commando-acties van afgelopen weekeinde één van zijn helikopters is beschoten. Daarbij zou het toestel licht zijn beschadigd en een wiel hebben verloren. De Talibaan hebben gezegd dat zij een Amerikaans toestel bij die actie uit de lucht hebben geschoten en toonden beelden van brokstukken van een helikopter, waaronder het wiel.

Inwoners van Kabul, die aan huis zijn gebonden door een avondklok die door de Talibaan is ingesteld, hebben een onrustige nacht achter de rug. ,,Het was een vreselijk. Vliegtuigen kwamen af en aan. Ze zijn 's morgens voor aanvang van het gebed gestopt en niet meer teruggekeerd'', aldus een inwoners van de hoofdstad.

Tenminste 22 Pakistaanse extremisten zouden bij Amerikaanse bombardementen op Kabul zijn gedood. Volgens onbevestigde berichten zou het daarbij gaan om leden van de in Pakistan verboden groep Harkat ul-Mujahedeen. De leider van de groep, Muzamal Shah, heeft vanuit het Pakistaanse Lahore gezegd dat de slachtoffers naar Afghanistan waren gereisd om de Talibaan bij te staan ,,in de strijd tegen de VS''. De 22 waren in vergadering toen het gebouw waarin zij zich bevonden werd getroffen door een bom.

Het in Pakistan gevestigde persbureau Afghan Islamic Press heeft vandaag gemeld dat bij de bombardementen van gisteren op een dorp in de nabijheid van het Zuid-Afghaanse Kandahar 52 mensen, hoofdzakelijk nomaden, zijn gedood. En de Arabische zender Al-Jazira heeft gezegd dat in Chukar, eveneens in de buurt van Kandahar, 93 mensen zijn gedood. Geen van die berichten is bevestigd door onafhankelijke bronnen.

Volgens woordvoerder Clarke van het Pentagon is het door de Talibaan genoemde cijfer van doden onder de burgerbevolking ,,totaal belachelijk''. De Talibaan hebben gezegd dat ten minste duizend mensen, hoofdzakelijk burgers, sinds het begin van de aanval op Afghanistan zijn omgekomen.

Een tweede test op een brief in Nairobi, Kenia, die volgens eerdere berichten de miltvuurbacterie zou hebben bevat, wijst uit dat de brief de potentieel dodelijke bacterie niet bevatte. Dat concludeert het Amerikaanse Center voor Disease Control, die de brief opnieuw onderzocht.