Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Impressies van het staatsbezoek van de Spaanse koning Juan Carlos aan Nederland en een reportage uit de Koraalspechtgevangenis op Curaçao. Al jaren heeft de gevangenis problemen. Ontsnappingen zijn eerder regel dan uitzondering. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage uit het West-Fries Ziekenhuis in Hoorn waar verpleegkundigen bij agressie van patiënten en bezoekers direct alarm kunnen slaan. Verder aandacht voor de vraag of Nederlanders al hun privacy moeten opgeven met het oog op de bestrijding van terrorisme. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Onder meer een gesprek met de burgemeester van Jeruzalem Ehud Olmert die momenteel een bezoek brengt aan Nederland. Ned.3, 22.30-23.02u.

DOCUMENTAIRES

Kaap de Goede Hoop. Portretten van mensen die zich anno 2001 inzetten voor een fatsoenlijke, leefbare samenleving. Zoals bijvoorbeeld rapper Brian Silos uit Rotterdam die het criminele pad wilde bewandelen maar in Suriname God leerde kennen en nu gebruikmaakt van zijn ervaring om jongeren op het rechte pad te houden. En Rolf Engelen die een bedrijfje oprichtte om afgedankte planten een tweede kans te geven. Afl.: Fatsoen. Ned.3, 20.00-20.32u.

The money programme. Om misdaad op de werkvloer te ontdekken worden in Engeland tegenwoordig undercover-agenten ingezet. Afl.: Spies at work. BBC2, 20.30-21.00u.

The blue planet: Tidal seas. Serie over het leven in zeeën en oceanen met vanavond onder andere pijlstaartroggen, zeeslangen en dolfijnen. Afl.: Afl.: Tidal seas. BBC1, 22.00-23.00u.

Werelden: In de schaduw van een held. Ken Wiwa, de zoon van de Nigeriaanse schrijver Ken Saro-Wiwa gaat terug naar Nigeria om zijn vader te begraven. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.45-23.37u.

Fluitend naar je werk. In deze derde aflevering over het vinden van een nieuwe balans na een burn-out of RSI aandacht voor het hervinden van controle over je eigen leven. Door aan jezelf te werken, steun te organiseren en contact te onderhouden met hulpverleners kun je een oplossing vinden die bij je past. Ned.1, 23.37-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

De firma interview. De regelmatig voor opschudding zorgende cabaretier Theo Maassen (hij stal de UEFA-beker van PSV, laat zijn broek wel eens zakken en werd bestraft voor onzedelijke betasting van een vrouw op het toneel) wordt aan de tand gevoeld door journalist Theodor Holman, sportpresentatrice Mari Carmen Oudendijk en cabarethistoricus Frank Verhallen. Ned.3, 23.02-23.43u.

Barend & Van Dorp. Gast is Max Kohnstamm die van 1945 tot 1948 particulier secretaris was van koningin Wilhelmina. Daarna bekleedde hij diverse functies op Europees niveau. Verder een optreden van het popduo Arling & Cameron. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK

Lola da musica. Portret van de Amerikaanse singer/songwriter Jim White die in zijn nummers een mengeling van pop, country en elektronica laat horen. Hij debuteerde op 39-jarige leeftijd, na een carrière als surfer, fotomodel en taxichauffeur in New York. Hij treedt op tijdens het komende Crossing Border Festival. Ned.3, 23.43-0.27u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV tegen FC Nantes in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van de andere wedstrijden waaronder Lazio Roma tegen Galatasaray. Johan Cruijff analyseert. Ned.2, 20.00-0.45u., met onderbrekingen voor reclame en om om 23.45 uur het journaal.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Aan de hand van fragmenten uit 1973 van de autoloze zondag, de televisieserie Bartje, de film Turks fruit en de hit Radar Love van de Golden Earring blikken bekende Nederlanders op dat jaar terug. Ned.1, 18.05-18.32u.

De bovenwereld. Slot van een zesdelige serie waarin publicist Max Pam en beeldend kunstenaar Jeroen Henneman verschijnselen uit de wereld van het bovennatuurlijke onderzoeken. In deze aflevering richten zij zich op aardstralen en luisteren naar de Japanse klankschaal, gevuld met eeuwenoud zeezand. Ned.1, 22.15-22.45u.

Coolhunters. Eerste aflevering van een serie over trendwatchres in de mode- en voedselindustrie. Vanavond tracht de directeur van het merkbeheer voor sportkledingfabrikant Puma met een nieuwe schoen op de markt te komen. Afl.: Trainers. BBC2, 22.50-23.30u.

KUNST & DRAMA

Het uur van de wolf. Portret van de in 1965 op 31-jarige leeftijd overleden Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Zij liet een klein oeuvre van aangrijpende gedichten na in de donkerste tijd van de apartheid. Haar werk werd herontdekt op 25 mei 1994, toen president Nelson Mandela de allereerste zitting van het eerste democratisch gekozen parlement opende met haar gedicht Die Kind over een in de armen van een moeder doodgeschoten baby. Vorige week vrijdag in het Cultureel Supplement besproken. Ned.3, 20.32-21.32u.

Band of Brothers. Indrukwekkende televisieserie over de belevenissen van een groep Amerikaanse soldaten van de landing in Normandië tot de overwinning in 1945. Deze aflevering speelt in Nederland tijdens de bevrijding van Eindhoven en de mislukte operatie bij Arnhem. Belangrijke bijrol voor Jack Wouterse als Brabantse boer. Vrijdag deel 5. BBC1, 23.35-0.30u.

FILM

Chasers (Dennis Hopper, 1994, VS). Middelmatige komische road movie mist de eigenzinnigheid die je van Hopper zou verwachten. Twee mariniers – een bullebakkende Tom Berenger en een onnozele William McNamara – begeleiden het transport van een verleidelijke gedetineerde (Erika Eleniak uit Baywatch). SBS6, 20.30-22.25u., met reclame.

Wildcats (Michael Ritchie, 1986, VS). Formule-komedie. Goldie Hawn probeert zich waar te maken als football-coach aan een gettoschool in Chicago. Yorin, 20.30-22.30u., met reclame.

The Karate Kid (John G. Avildsen, 1984, VS). Feilloos voorbeeld van Hollywoodmarketing ontleent formule aan eerdere succesfilm van regisseur Avildsen (Rocky). Jeugdige karate-expert neemt vanaf onderste sport van maatschappelijke ladder in Californië revanche op blonde en rijke leeftijdsgenoten, dankzij wijze lessen van oosterse conciërge. Kreeg enkele vervolgen. V8, 20.30-22.45u., met reclame.

Kindergarten Cop (Ivan Reitman, 1990, VS). Arnold Schwarzenegger speelt min of meer een mens van vlees en bloed in komische thriller. Politieman gaat undercover als kleuterleider. V8, 22.45-0.40u., met reclame.

. Before the Rain (Milcho Manchevski, 1994, Engeland/Frankrijk/Macedonië). In Venetië met een Gouden Leeuw bekroond speelfilmdebuut van Macedonische videoclipregisseur is een politiek naïef pamflet over escalaties van geweld. Drieluik vertelt over een voortvluchtig Albanees meisje, een naar zijn geboorteland teruggekeerde Macedonische fotograaf en diens Britse minnares die in Londen bekneld raakt in een schietpartij in een Cypriotisch restaurant. ARD, 0.35-2.20u., tweetalige uitzending.

Royal Wedding (Stanley Donen, 1951, VS). Matige musical, maar de dansnummers van Fred Astaire maken veel goed. Hij en Jane Powell treden op in London, ten tijde van het huwelijk van koningin Elisabeth II. Ook met `Too Late Now'. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., nagesynchroniseerd.

Girls! Girls! Girls! (Norman Taurog, 1962, VS). Lichtgewicht vehikel voor Elvis Presley. Hij kan maar geen keuze maken uit verzameling dames. Morgen, SBS6, 13.05-14.55u., met reclame.

The Island at the Top of the World (Robert Stevenson, 1974, VS). Jeugdfilm uit de Disney-studio over een rijke Engelsman die begin deze eeuw op Antarctica naar verloren zoon zoekt. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.

RADIO

Kunststof. De nieuwe directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam Melle Daamen vertelt onder andere over zijn toekomstplannen met het theater. Tot voor kort was hij directeur van de Mondriaanstichting, een stichting die zich op subsidie van de beeldende kunsten richt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Theater v/h sentiment. Aandacht voor zanger Koos Alberts. Hij revalideerde op zijn eigen manier van een auto-ongeluk toen hij de lp Het Leven Gaat Door maakte. Radio 2, 20.02-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van copywriter Gert Jan Munk in Amsterdam een gesprek met Onno te Rijdt over zijn roman Mores, waarin hij het corpsleven in een middelgrote stad beschrijft. Verder dichter Guillaume van der Graft, (pseudoniem van W. Barnard) over zijn bundel De weg van de wind en een kort verhaal van Arnon Grunberg. In het tweede uur schrijver Ton Rozeman over zijn verhalenbundel Intiemer dan seks en na half twaalf opnamen van het Belgische duo Wio en Jurgen de Blonde. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Onder meer een reportage over hoe kunstenaars in het dorp Ruigoord wonen. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Knetterende letteren. Gesprek met schrijver Gerard Bes en criticus Rob Schouten over de dichter Hans Lodeizen die in 1950 op 26-jarige leeftijd oveleed. Bes schreef de biografie over Lodeizen Liever Liefde dan Gedichten. Verder Margriet de Moor over haar nieuwe roman Kreutzersonate, uitgever Joost Nijsen en schrijver Halil Gür over zijn verhalenbundel Ik danste met Engelen. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.

Een leven lang. Portret van keramiste en oud-docente Helly Oestreicher (1936). Zij maakt werken op papier, reliëfs, sculpturen en abstracte installaties van voornamelijk keramiek, glas en baksteen. Zij doceerde jarenlang aan de Rietveld-academie. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.