Resultaat Daimler verrast

De Duits-Amerikaanse autofabrikant Daimler-Chrysler heeft het derde kwartaal met een operationeel resultaat van 666 miljoen euro (1,46 miljard gulden) beter afgesloten dan verwacht. Het concern houdt ondanks de terreuraanslagen in de VS vast aan de prognoses voor het hele jaar. Over volgend jaar wilde het bedrijf geen uitspraken doen.

Bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp voorspelde in februari dat het bedrijf dit jaar zal afsluiten met een operationele winst tussen 1,2 en 1,7 miljard euro. Gisteren sprak de onderneming de verwachting uit binnen die bandbreedte te kunnen blijven, weliswaar dichter bij de ondergrens dan bij de bovengrens. Eerder had bedrijf al eens twijfels geuit over de eigen prognose.

De resultaten over het derde kwartaal laten zien dat de ingrijpende sanering van de Amerikaanse Chrysler-bedrijven inmiddels vruchten afwerpt. Het verlies is bij Chrysler teruggedrongen tot 267 miljoen euro, vergeleken met 579 miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Bij Chrysler verdwijnen 26.000 banen, er worden fabrieken gesloten en de productiekosten verlaagd. De operatie zal drie jaar duren en moet Chrysler in 2003 weer winstgevend maken.

De Duitse tak voor personenauto's, Mercedes-Benz, blijft een van de winstmakers van het concern. De fabrikant in Stuttgart liet een operationeel resultaat van 807 miljoen euro zien, 9 procent meer dan een jaar geleden.

Analisten hadden voor het hele concern met een veel kleiner operationeel resultaat gerekend. De verwachtingen lagen rond 350 miljoen euro. De verrassende cijfers werden op de beurs dan ook onthaald met een koersstijging van 5,2 procent. Het aandeel sloot gisteren op 40,83 euro.

In september lagen de verkopen bij Chrysler 28 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De dalende omzet werd goeddeels gecompenseerd door de effecten van de saneringsoperatie.

De nettowinst, bijzonderheden uitgezonderd, lag met 902 miljoen euro 13 procent lager dan een jaar eerder. Bijzondere opbrengsten meegerekend lag de winst 70 procent lager dan in het derde kwartaal vorig jaar.