Renner Pantani vrijgesproken van sportieve fraude

Marco Pantani heeft in zijn strijd tegen justitie in Italië alvast één succes behaald. De Italiaanse wielrenner werd gisteren in hoger beroep vrijgesproken van `sportieve fraude'. De coureur, in 1998 winnaar van de Ronde van Frankrijk, was vorig jaar tot drie maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens epo-gebruik in 1995. De rechtbank constateerde weliswaar dat gebruik van het bloeddopingmiddel was aangetoond, maar dat dat gezien de dopingwetgeving in die tijd nog niet strafbaar was. Wettelijk kon er dus niet gesproken worden van een strafbaar vergrijp. Tegen Pantani loopt ook nog een andere strafzaak. De renner kreeg in 1999 een startverbod in de Giro d'Italia die hij op punt stond te winnen. Ook toen had hij een te hoge hematocrietwaarde. Die zaak loopt nog.