Proces drugszaak moet over

Het proces in hoger beroep tegen twee vermeende leiders van een xtc-bende moet opnieuw worden gevoerd. De kamer van het hof in Den Haag die de zaak behandelde, heeft zich vandaag teruggetrokken.

Volgens een toelichting is de reden dat de strafkamer om verschoning heeft gevraagd dat een of meer leden van het hof in het openbaar uitlatingen hebben gedaan die de schijn van bevooroordeeldheid zouden kunnen wekken. Het gevolg is dat een nieuwe strafkamer van drie raadsheren het proces moet overdoen.

Persraadsheer H. Klein Breteler wil niet diep op de kwestie ingaan. ,,Eén van de raadsheren heeft op een plaats waar het niet moet, buiten de rechtszaal, een mening over de zaak verkondigd'', erkent hij. ,,Die mening had beter in het uiteindelijke arrest van het hof kunnen komen.'' In het proces tegen de verdachten J.O. en P.S. waren al vier zittingen geweest.

Twee weken geleden kwam het openbaar ministerie in de strafzaak tegen de twee Voorburgers in verlegenheid door een uitgelekt rapport van de regionale recherche in Den Haag.

Daaruit bleek dat de politie de twee verdachten al in de gaten hield voordat er een officieel onderzoek was gestart. Zonder toetsing van een rechter-commissaris of officier van justitie observeerde de politie het duo.

Het rapport werd door advocaat F. van Ardenne, de raadsman van O., aan het hof gepresenteerd nadat zowel de advocaat-generaal als een medewerker van de politie Haaglanden bij het hof nog hadden beweerd dat het betreffende onderzoek niet op de twee xtc-baronnen was gericht. Uit het rapport blijkt echter dat de politie hen meteen in de gaten is gaan houden toen ze vrijkwamen na het uitzitten van een celstraf wegens hasjsmokkel.

De twee Voorburgers staan terecht omdat ze volgens justitie aan het hoofd van een xtc-bende staan. De mannen zouden een belangrijke rol spelen in de zogenaamde Hollandse netwerken, een samenwerkingsverband van criminelen.

Volgens het uitgelekte rapport deed het duo onder meer zaken met de vorig jaar geliquideerde crimineel Sam Klepper en mensen uit de omgeving van de eveneens doodgeschoten drugsbaron Klaas Bruinsma. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de twee vorig jaar tot 8,5 jaar cel en een kwart miljoen gulden boete.