Nederlandse fietsen duurder door strafheffing

Een strafheffing die de Europese Unie heeft opgelegd aan het Japanse Shimano kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse fietsindustrie. Dat heeft de branche-organisatie RAI gisteren gezegd. Shimano is door de EU gestraft wegens het verkopen van versnellingsapparaten tegen dumpprijzen. Importeurs van deze apparaten moeten daardoor vijf jaar lang ruim 11 procent meer betalen voor de import van deze producten. Brussel heeft onderzoek gedaan na een klacht van concurrent SRAM uit de VS. Volgens de RAI worden fietsen in Nederland nu duurder. De gemiddelde prijs van een nieuwe fiets is met 1.200 gulden al hoog. De versnellingsapparaten van Shimano waren in Europa goedkoper dan in Japan. Shimano zegt dat dit komt doordat de goedkopere euro niet meteen is doorberekend.