Kwestie-Leeuwarden toch in openbaar debat

Er komt toch een openbaar raadsdebat over het ontslag van burgemeester Loeki van Maaren-van Balen (PvdA) van Leeuwarden, vermoedelijk volgende week. Een verzoek hiertoe van de Socialistische Partij wordt ondersteund door de overige zeven fractievoorzitters in de Leeuwarder gemeenterraad.

Dit maakten de wethouders gisteravond laat bekend op een persconferentie. Loco-burgemeester H. de Haan (PvdA) zei verbaasd te zijn dat er nu nog een raadsdebat is aangevraagd, omdat alle fractievoorzitters, behalve de Christen Unie, eerder instemden met de vertrekregeling van Van Maaren. Van Maaren maakte vrijdag bekend dat ze haar ontslag indient, na een ,,onoverbrugbaar verschil van inzicht'' met de wethouders over de bestuurscultuur en de politieke organisatie. Onduidelijk is of Van Maaren de raadsvergadering zal bijwonen. Zij is formeel nog tot 1 november burgemeester, maar legde haar taken afgelopen vrijdag neer. Naar eigen zeggen was ze niet meer welkom in het bestuurscentrum. De Haan gaat er vanuit dat Van Maaren niet bij de raadsvergadering is. ,,Ze is niet meer in functie, omdat ze haar werkzaamheden heeft neergelegd.''

Alle betrokken partijen spraken af te zwijgen over de werkelijke redenen van Van Maarens vertrek. Een onderdeel van de overeenkomst was een regeling dat partijen - wethouders, Van Maaren, raadsleden en ambtenaren - elkaar met uitspraken niet zullen beschadigen, op straffe van een boete van 50.000 gulden. De Haan ontkent dat sprake is van een zwijgplicht. Raadsleden hebben volgens De Haan ,,het democratisch recht'' om te zeggen wat ze willen zeggen.

Naar aanleiding van de ontstane publieke discussie willen de wethouders de met Van Maaren gesloten overeenkomst nu openbaar maken. Zij hebben de oud-burgemeester om haar toestemming hiervoor gevraagd. De Fryske Nasjonale Partij (FNP) in Provinciale Staten wil van Commissaris der Koningin Nijpels weten wat diens rol is geweest in de kwestie.