KPN schittert op optimistisch gestemde beurs

Een nieuwe koerssprong van KPN heeft het telecomconcern vanmorgen teruggebracht op het koersniveau van 3 augustus van dit jaar. Het aandeel steeg vanmorgen met 9,5 procent naar een koers van 4,58 euro, en is nu al een week week bezig met een opmars. Op 6 september noteerde KPN nog een dieptepunt van 2,03 euro.

De koerswinst werd vanmorgen op de beurs verklaard door een algemeen verbeterd klimaat voor de telecomsector. Het duo KPN en KPNQwest voerde vanmorgen de lijst van stijgers op het Damrak aan. De saneringsplannen van het Finse Sonera, die goed werden ontvangen, klonken vooral door in de waardering van de bedrijfsobligaties van de Europese telecomsector. De koerswinst die de obligaties doormaakten werkte op zijn beurt door in de aandelenkoersen.

De AEX-index, die met een verlies van 1 procent uit de startblokken kwam, had zich rond het middaguur flink hersteld. De graadmeter van de hoofdfondsen pakte er 1,1 procent bij op 475,12.

De koerswinst vond plaats zonder duidelijke impuls uit New York. Daar sloot het Dow Jones-gemiddelde 0,4 procent lager en gaf de Nasdaq-index 0,2 procent prijs. De neiging tot het herstel van de internationale beurzen onder leiding van Wall Street wordt nog steeds tegengewerkt door nieuwe meldingen van Antrax-incidenten die het vertrouwen ondermijnen. Dat Amsterdam zich daar vanmorgen minder van aantrok, en op een koersniveau terechtkwam dat vergelijkbaar is met het niveau van vlak voor 11 september, was gedeeltelijk te wijten aan de sterke dollarkoers.

De euro bleef navenant zwak, op iets boven de 0,89 dollar per euro. (2,47 gulden).

De beloning voor Akzo Nobel, dat met goede kwartaalcijfers naar buiten kwam en een degelijke toekomst kan schetsen, was vergeleken met de telecomsector bescheiden. Akzo won 2,9 procent op 48,50 euro. Branchegenoot DSM, dat donderdag met kwartaalcijfers komt, deed het zelfs beter met een winst van 3,2 procent op 35,98 euro.

Kabelbedrijven Versatel en UPC behoorden tot de zes verliezers in de AEX. Beide bedrijven moesten 1,9 procent terug. Verder presteerden Getronics, VNU, Unilever en Heineken onder de maat.

In Londen klom de FTSE-index met 0,9 procent tot 5244 punten. Banken waren hier de drijvende kracht, met een koerswinst van 4,2 procent voor Abbey National en 2,9 procent voor Lloyds TSB.

De best presterende beurs vanmorgen was Frankfurt, waar de DAX-index met 2,2 procent omhoog ging naar 4.813 punten. Deutsche Telekom leidde de grootste fondsen omhoog. Die rol was in Parijs weggelegd voor France Telecom, dat bijna 6 procent klom. Deze sprong had beperkte invloed op de CAC-index, die met 0,9 procent steeg naar 4.497 punten, omdat Vivendi juist terrein prijsgaf nadat bekend werd dat het zijn drankactiviteiten niet mag verkopen aan Diageo en Pernod.

Tokio heeft vanmorgen na drie handelsdagen van koersstijgingen een stap teruggedaan. De Nikkei-index zakte 0,5 procent tot 10.802 punten. De koersen daalden aan het eind van de handel toen beleggers winst namen.

De stemming was beter op de overige beurzen in Azië. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 0,2 procent hoger.