Kok naar Pakistan

Premier Kok brengt wellicht nog dit weekeinde een bezoek aan Pakistan in verband met de huidige vergeldingsacties tegen Afghanistan en de humanitaire nood van de Afghaanse burgerbevolking. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst moet uiterlijk morgenochtend duidelijk zijn of het bezoek van Kok kan doorgaan.

Koks belangstelling gaat vooral uit naar de humanitaire situatie maar hij hoopt ook een ontmoeting te hebben met de Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf. Het is voorts de bedoeling dat minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking), thans nog op reis in Afrika maar vrijdag weer terug in Nederland, met Kok meevliegt. Een woordvoerder van de RVD onderstreepte vanmorgen echter dat Kok en Herfkens alleen willen gaan als zij de hulpverleners ter plaatse niet voor de voeten lopen.

Eind september besloot Nederland 70 miljoen gulden ter beschikking te stellen voor humanitaire hulp in Afghanistan en buurlanden zoals Pakistan. Daarnaast draagt Nederland jaarlijks al 20 miljoen gulden bij om de Afghanen te helpen bij de opvang van de gevolgen van de al vele jaren durende burgeroorlog en de droogte die de regio de laatste jaren heeft geteisterd.