Jonge Ajacieden vernederen De Graafschap

De exacte datum kon Jan Olde Riekerink zich niet meer herinneren. Maar de coach van Jong Ajax wist nog heel goed dat hij (op 11 oktober 1987) beschaamd de kleedkamer opzocht toen hij in stadion De Meer met Sparta voor de beker was uitgeschakeld door de reserves van Ajax. Daarom kon Olde Riekerink de gedachten raden van de spelers van De Graafschap, die zich gisteravond op sportpark De Toekomst lieten vernederen door een jeugdploeg met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. Door de verdiende 2-0 overwinning schaarde Jong Ajax zich verrassend bij de laatste zestien ploegen in de KNVB-beker.

In het seizoen 1987-'88 bereikte `Ajax 2' zelfs de kwartfinales van het bekertoernooi, toen het reserveteam met talenten als de broertjes De Boer, Bryan Roy en Richard Witschge Sparta, FC Groningen en Volendam versloegen. Daarmee compenseerde het tweede elftal de roemloze uitschakeling van de A-ploeg door FC Den Bosch. Het bestuur van Ajax maakte vervolgens gebruik van een lacune in de regels door het eerste elftal in de kwartfinales onder de naam `Ajax 2' te laten aantreden tegen RKC.

De club uit Waalwijk strafte die vorm van competitievervalsing onmiddellijk af door Ajax voor de tweede keer uit de beker te zetten. Een herhaling van die curieuze bekercompetitie is niet meer mogelijk. Jong Ajax mag in de volgende ronde niet worden versterkt met spelers uit de A-selectie en het kan Ajax 1 ook niet langer vervangen.

Zonder een spoor van leedvermaak wenste Olde Riekerink de ontgoochelde spelers van De Graafschap gisteravond een goede reis in de wetenschap dat hij zich veertien jaar geleden net zo machteloos had gevoeld. ,,Net als zij had ik met Sparta destijds tegen de reserves van Ajax niets te winnen en alles te verliezen'', zei de trainer. ,,Natuurlijk speelden we destijds tegen een zeer getalenteerd reserveteam van Ajax. Maar net als de broertjes De Boer veertien jaar geleden waren wij niet verplicht te winnen van De Graafschap. Voor ons was deze wedstrijd een mooie graadmeter en ik ben blij verrast dat mijn ploeg zich zo volwassen heeft getoond.''

Jonge spelers als Kras, de Braziliaanse aanvoerder Walker, die uit een strafschop het eerste doelpunt maakte, Stefano Seedorf het neefje van Clarence de behendige spits Quansah en de Zuid-Afrikanen Mofokeng en Pienaar van Ajax Cape Town onderstreepten dat Jong Ajax wel degelijk een goede leerschool kan zijn. Terwijl de naar NAC uitgeweken linksbuiten Bobson het kille klimaat bij Ajax hekelde en zijn neus ophaalde voor een verblijf bij satellietclub Haarlem constateerde coach Olde Riekerink dat het nog niet zo slecht is gesteld met de jeugd van Ajax. ,,De kritiek dat onze jeugdopleiding geen talenten meer aflevert, komt van mensen die ik nog nooit op sportpark De Toekomst heb gezien'', zei Olde Riekerink.

Maar ook bij Ajax met zijn brede A-selectie is het voor een jeugdspeler niet eenvoudig het eerste elftal te bereiken. De opvallende progressie van het supertalent Rafael van der Vaart is de uitzondering die de regel bevestigt. ,,Op dit moment heeft het eerste elftal geen versterking uit Jong Ajax nodig'', zei Olde Riekerink. ,,Het probleem is bovendien dat een jeugdspeler uit mijn elftal slechts de nummer 23 of 24 van de A-ploeg is. Het is daarom niet te voorspellen hoeveel jongens uit dit team daadwerkelijk zullen doorbreken. Maar het duel met De Graafschap heeft bewezen dat we niet somber hoeven te zijn over de toekomst.'' Graafschap-coach Jurrie Koolhof, relativerend: ,,Zo getalenteerd is deze lichting van Ajax niet. Daarom schaam ik me voor onze wanprestatie.''

In de ambiance van een amateurclub moet Peter van Vossen gisteravond naar het einde van zijn carrière hebben verlangd. Elke actie van de 33-jarige aanvaller van De Graafschap werd door de bijna duizend Ajax-supporters met hatelijke spreekkoren en hoongelach begeleid. De oud-Ajacied staarde ongewild in de spiegel van zijn jeugd, want de tweede treffer voor Jong Ajax kwam in blessuretijd op naam van de 17-jarige Nando Rafael uit het door Danny Blind getrainde juniorenteam. Zo vernederd voelde Van Vossen zich na de afgang van de `Superboeren', die het duel met tien man beëindigden na een rode kaart voor verdediger Fränkel, dat hij spoorslags het complex bij de Arena verliet.

Jong Ajax-coach Olde Riekerink filosofeerde al over een leuke loting voor de vierde ronde, waarin ook de beste zes ploegen van de eredivisie aanschuiven. ,,Alleen tegen het eerste van Ajax wil ik wel uit spelen'', zei hij lachend.

Ajax2

2

De Graafschap

0

Ruststand 1-0. 37. Walker 1-0 (strafschop), 90. Rafael 2-0. Schds: Vink. Tsch: 1843. Rode kaart: Fränkel (75. De Graafschap, 2x geel). Gele kaart: Obodai (Ajax 2), Meerdink (De Graafschap).

    • Robèrt Misset