IOC-lid stelt Winterspelen ter discussie

Voor het eerst heeft een lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich uitgesproken tegen het doorgaan van de Olympische Spelen in Salt Lake City. ,,Een land dat in oorlog is, kan de Olympische Spelen niet organiseren'', zegt het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg in Aftenposten, de grootste krant in Noorwegen. De Winterspelen worden volgend jaar van 8 tot en met 24 februari gehouden.

In een reactie op de uitlatingen van Heiberg liet het IOC gisteren weten dat de Olympische Spelen gewoon door zullen gaan, ondanks de oorlog in Afghanistan. Alleen een Derde Wereldoorlog zou daar verandering in kunnen brengen, liet François Carrard als algemeen directeur van het IOC weten.

Heiberg maakte deel uit van het comité dat de Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer organiseerde. Dat evenement is de geschiedenis ingegaan als de best georganiseerde Winterspelen ooit. Heiberg maakt deel uit van een IOC-commissie die toezicht houdt op de Spelen in Salt Lake City. Volgens Heiberg komt deze commissie volgende week bijeen in de hoofdstad van de staat Utah, onder meer om te bepalen of de Amerikaanse acties in Afghanistan moeten worden bestempeld als ,,een gewapend conflict, een militaire operatie, een actie tegen het terrorisme of een oorlog''.

,,Het is duidelijk dat we moeten bespreken wat er moet gebeuren'', zegt Heiberg. ,,Dit is een belangrijke zaak.'' Het is volgens de Noorse official ,,een hypothetische vraag'' of de Winterspelen gehouden zullen worden. ,,Het is te vroeg om te kunnen zeggen wat er over drie maanden gaat gebeuren.''

IOC-voorzitter Jacques Rogge en Mitt Romney, de voorzitter van het organiserende comité in Salt Lake City (SLOC), hebben al verschillende keren gezegd dat de Winterspelen doorgaan en onderstreept dat er meer geld wordt uitgetrokken om de veiligheid van de atleten en de toeschouwers te garanderen. Een Amerikaanse politicus zei onlangs dat de Winterspelen ,,absoluut veilig'' zullen zijn.

,,IOC-voorzitter Rogge heeft overduidelijk gemaakt dat de Spelen doorgaan'', zei Romney gisteren in een verklaring. ,,We kunnen niet toegeven aan terrorisme.'' Volgens Romney zijn de Spelen nu meer nodig dan ooit. ,,We hebben onze marsorders van het IOC en zijn op weg om in februari fantastische Spelen te organiseren.''

SLOC-topman Robert Garff zei dat Salt Lake City tijdens de Winterspelen ,,een van de veiligste plaatsen ter wereld'' kan zijn omdat er 7.000 politiemensen en militairen worden ingezet. ,,De Spelen zijn alleen afgelast tijdens de twee wereldoorlogen en dit is in de verste verte geen wereldoorlog'', aldus Garff. ,,Dit gaat over terroristen die geïsoleerd en verspreid zijn.''

In het Olympisch Handvest is er volgens algemeen directeur Carrard geen bepaling die zegt dat een land dat in oorlog is de Olympische Spelen niet kan organiseren. In 1980 werden de Zomerspelen georganiseerd door de Sovjet-Unie, dat toen Afghanistan had bezet. Die Spelen gingen door, maar werden geboycot door 63 vooral westerse landen, waaronder de VS. Volgens Carrard is er geen enkel plan om de Winterspelen af te gelasten, uit te stellen, te verplaatsen of andere maatregelen te nemen.

Vandaag en morgen testen de Amerikaanse geheime dienst, de FBI en andere overheidsinstanties de veiligheidsmaatregelen in Salt Lake City. De beveiliging van het evenement werd aanzienlijk opgevoerd naar aanleiding van de aanslagen op 11 september in New York en Washington. Alleen al met de beveiliging van president Bush, die de Winterspelen op vrijdagavond 8 februari zal openen, is 4,5 miljoen gulden gemoeid. Tijdens de opening en de sluiting van de Spelen mogen er op de luchthaven van Salt Lake City geen vliegtuigen opstijgen en landen.