IDFA verandert opzet competitie

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) heeft de opzet van de twee competities van het festival veranderd. Festivaldirecteur Ally Derks maakte dat dinsdag bekend op een persconferentie in het Filmmuseum.

Tot dit jaar was de Joris Ivens Award bestemd voor films en de Zilveren Wolf voor video. De Joris Ivens Award is nu bestemd voor lange films, de Zilveren Wolf voor documentaires korter dan zestig minuten. De competities bevatten ieder twintig (inter)nationale premières. In de Joris Ivens-competitie draait onder meer de Nederlandse film van Saskia Vredeveld: Out of Eden. Andere Nederlandse films zullen worden vertoond in het programma-onderdeel Highlights of the Lowlands, waaronder Goede man, lieve zoon van Heddy Honigmann en John Appel. De Nederlands producties die in First Appearance meedingen naar de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek zijn The Year Zero van Wiek Lenssen en de eindexamenproductie Obermans aktie van Pieterjan Wouda. Het festival vertoont compilaties van korte films van de American Biograph & Mutoscope Company uit het begin van de vorige eeuw, de oudste films uit het archief van het Filmmuseum. Recente documentaires uit China, Taiwan en Hongkong zijn te zien in Made in China. Het retrospectief is gewijd aan de direct cinema van de broers Albert en David Maysles.