`Hamburg centrale basis voor aanslagen'

De drie verdachten die Duitsland zoekt in verband met de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten onderhielden nauwe banden met de vliegtuigkapers die de aanslagen uitvoerden. Ze waren allemaal lid van dezelfde terroristische organisatie, die in de Duitse havenstad Hamburg haar ,,centrale basis'' had.

Dit heeft de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, gezegd op een persconferentie, die hij samen met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, gisteren in Washington gaf.

Duitsland heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor drie mannen die ervan worden verdacht te hebben geholpen bij de planning en voorbereiding van de aanslagen van 11 september.

,,Said Bahaji, Ramzi Binalshibh en Zakariya Essabar worden alle drie gezocht wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie die zeker vanaf 1999 bestond in zowel Duitsland als de Verenigde Staten'', aldus Ashcroft. ,,Hun banden met de kapers waren intensief'', aldus de minister, die eraan toevoegde dat het drietal kort voor 11 september Duitsland had verlaten. Hij wilde niet ingaan op de aard van de terroristische organisatie en op de vraag of deze in relatie stond met Al-Qaeda, de groep onder leiding van Osama bin Laden die volgens Washington achter de aanslagen zat.

Duitsland is speerpunt in het onderzoek naar de achtergronden van de kapers van de drie Amerikaanse vliegtuigen die zich op 11 september in het World Trade Center en het Pentagon boorden en het vierde toestel dat in Pennsylvania neerstortte. Drie van de verdachte kapers – Mohamed Atta, Ziad Jarrah en Marwan Al Shehi – studeerden in Hamburg en waren afgelopen jaar in Duitsland voordat ze naar de VS gingen. De drie gezochte verdachten verbleven volgens Ashcroft allen korte of langere tijd bij Atta in Hamburg. ,,Het is duidelijk dat Hamburg fungeerde als centrale basis voor de activiteiten van deze zes individuen en voor hun aandeel in de planning van de aanslagen van 11 september.''

De Jemeniet Binalshibh volgde samen met Jarrah (vermoedelijke kaper van het toestel dat in Pennsylvania neerstortte) een vliegopleiding in Florida. Bahaji, die de Duitse nationaliteit bezit, studeerde aan dezelfde Technische Universiteit in Hamburg als Atta (vermoedelijke kaper van een van de toestellen die in New York crashten); beiden ondertekenden ooit een petitie voor de inrichting van een bidruimte voor moslims. En de Marokkaan Essabar boekte in februari een reis naar Florida waar Atta en medekaper Al Shehi verbleven; Essabar staat volgens Ashcroft ook op een video van Bahaji's bruiloft, samen met Jarrah, Al Shehi en de bruidegom zelf.

Op de vraag aan Ashcroft of men enig idee heeft waar het drietal is, zei de minister: ,,Ik denk dat we mogen aannemen dat ze naar een plek zijn gegaan waar ze een grotere mate van veiligheid voelen''.