Haat en liefde tussen vader en zoon

,,Op eerste paasdag houden mensen in het zuiden van Nigeria een nachtwake voor de begrafenis van hun vermoorde leider Ken Saro-Wiwa. Hun held was mijn vader.'' Zo begint de documentaire In de schaduw van een held die de zoon Ken Wiwa over zijn beroemde vader heeft gemaakt.

De camera toont de mensen van het Ogoni-volk die vol hartstocht een processie houden bij het licht van de kaarsen die ze dragen. De zoon zit in het duister te luisteren naar het gezang van de massa. Een toeschouwer is hij, een buitenstaander, in zijn vaders geboortedorp.

Vader en zoon hebben elkaar nooit kunnen vinden. De slaapkamer van de zoon grensde in Lagos aan de werkkamer van zijn vader. De deur stond altijd op een kier, maar ze gingen nooit bij elkaar binnen. De zoon durfde niet en de vader had het te druk met schrijven en de politiek.

Vader wilde dat zijn oudste zoon in zijn voetspoor zou treden. Ken Saro-Wiwa junior werd naar een kostschool in Engeland gestuurd. In de documentaire zien we dat hij tussen de papieren van zijn vader een foto vindt uit die tienerjaren. Een eenzame zwarte jongen in een smetteloos wit crickettenue.

Junior heeft senior gruwelijk gemist. Hij kon zijn vader niet vergeven dat deze hem een toekomst had toebedacht en had weggestuurd zonder hem ook maar enige inspraak te geven. Hij is inmiddels volwassen en heeft de `Saro' van de vader uit zijn achternaam geschrapt. Want het laatste wat hij wil, is lijken op zijn vader. Hij is content met zijn eigen leven als journalist in Engeland.

Dat is het moment dat zijn vader, de schrijver en mensenrechtenactivist, door de Nigeriaanse regering wordt opgepakt op de verzonnen beschuldiging van moord. Ongewild maar onvermijdelijk wordt de zoon het middelpunt van de campagne om zijn vader te redden. De acties kunnen niet voorkomen dat Ken Saro-Wiwa met negen anderen in 1995 ter dood wordt veroordeeld en in een massagraf wordt gedumpt.

Vier jaar later ziet Ken Wiwa zich opnieuw ongewenst met zijn vader geconfronteerd als de nieuwe burgerregering in Nigeria toestemming geeft om de martelaar van het Ogoni-volk fatsoenlijk te begraven. Hij doet zijn plicht als oudste zoon in de hoop voor eens en altijd in het reine te komen met zijn vader. Dat mislukt. Het volk waar zijn vader voor opkwam, ontneemt hem de mogelijkheid van een persoonlijk afscheid. Hij voelt zich niet thuis in het dorp waar zijn vader wilde dat zijn kinderen ooit zouden leven. Hij blijft een vreemde in zijn eigen land.

Door gesprekken met de dochter van Nelson Mandela en de zoon van de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Steve Biko begint hij te accepteren dat het leven als kind van een beroemde vader zowel een vloek als een zegen is. Door het schrijven van een boek en het maken van de documentaire probeert hij boven de schaduw van zijn vader uit te rijzen. De uitkomst van dit smartelijke, ingetogen en persoonlijke verslag blijft ongewis.

In de schaduw van een held, IKON, Ned.1, 22.50-23.39u.

    • Dick Wittenberg