Gorky's Zygotic Mynci

Op het mierzoete af, zo oorstrelend klinkt de landelijke folkpop van Gorky's Zygotic Mynci uit Wales. De traag voortkabbelende liedjes van de cd How I Long To Feel That Summer In My Heart gaan over hunkering, eeuwigdurende liefde en het (niettemin) onvermijdelijke afscheid. Een herfstplaat bij uitstek, waarbij de romantiek er soms zo dik bovenop ligt dat er een ironisch addertje onder het gras lijkt te kruipen.

Je moet het maar durven om een tekst te zingen als `Christina, I saw you in a magazina' of het refrein `I will never stop loving you' uit Gorky's Easy Love. Ironie is echter ver te zoeken in de fraaie meerstemmige zang, zorgvuldig omlijst door viool en fanfarebelletjes.

Zangers Richard James en Euros Childs verweven hun stemmen tot een omfloerste echo uit een wereld van rozengeur en maneschijn. Pas tegen het eind dreigt het gelukzalige mantra Her hair hangs long te ontsporen, maar de schade aan trommelvliezen blijft beperkt en een lief slaapliedje op het harmonium brengt de balans weer in evenwicht. Of hun zweverige folk wel echt van deze wereld is, kan zaterdag worden vastgesteld als Gorky's Zygotic Mynci tijdens Crossing Border in de Amsterdamse Melkweg speelt.

Gorky's Zygitic Mynci: How I Long To Feel That Summer In My Heart (Mantra 1025)

    • Jan Vollaard