Franse musea gesloten wegens staking

Talrijke musea en monumenten, met name in Parijs maar ook elders in Frankrijk, zijn nog steeds gesloten ten gevolge van een staking. Zeventien dagen geleden legde het museumpersoneel het werk neer op initiatief van de vakbonden, die het niet eens zijn met de door het Ministerie van Cultuur eenzijdig opgelegde voorwaarden voor de verplichte invoering van de 35-urige werkweek. Sommige instellingen, zoals het Versailles-paleis, hebben slechts enkele zalen opengesteld voor het publiek, andere verlenen juist gratis toegang. Het Louvre-museum was de eerste dagen van de staking gratis toegankelijk, maar is nu ook gesloten. Het Centre Pompidou is al sinds het begin van de staking gesloten, waardoor de opening van een retrospectief van de Nederlandse kunstenares Marlène Dumas geen doorgang kon vinden. Vandaag onderhandelden de vakbonden opnieuw met een delegatie van het ministerie. Vanochtend was de uitkomst van het overleg nog niet bekend.