Fortuyn leider Leefbaar Nederland

De voorzitter van Leefbaar Nederland, Jan Nagel, heeft gisteren Pim Fortuyn, voormalig columnist en hoogleraar, aangewezen als lijsttrekker van de partij bij de Kamerverkiezingen volgend jaar. Nagels voordracht, tijdens een persconferentie in Den Haag, werd door het bestuur unaniem ondersteund en moet volgende maand op een partijcongres worden bekrachtigd.

De 53-jarige Fortuyn, voormalig hoogleraar publiek recht in Rotterdam en tot voor kort columnist van het weekblad Elsevier, was een van 21 leden van de nieuwe politieke groepering die zich voor het lijsttrekkerschap van de eerder dit jaar opgerichte partij kandidaat hadden gesteld. Volgens Nagel maakte het grote aantal kandidaten voor de post het noodzakelijk dat het partijbestuur een voorkeur uitsprak, hoewel Nagel eerder had verklaard dat de kandidaatstelling bij Leefbaar Nederland volstrekt open zou zijn.

De bekendste van de tegenkandidaten, Manuel Kneepkens van de Rotterdamse Stadspartij, heeft zich inmiddels naar aanleiding van Nagels bekendmaking teruggetrokken. Kneepkens, die na een heupoperatie in het ziekenhuis ligt, was door het partijbestuur niet gehoord inzake zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap. Hij wil met Leefbaar Nederland niet meer van doen hebben.

Ook twee andere kandidaten voor het lijsttrekkerschap, G. Zeebregts en G. de Haan, hebben bezwaren geuit tegen de aanwijzing van Fortuyn, met name wegens diens radicale opvattingen over het weren van buitenlanders.

Nagel, voormalig PvdA-coryfee en medeoprichter van Leefbaar Nederland, deed zijn aankondiging tijdens de presentatie van zijn autobiografie, Boven het maaiveld. Hij noemde Fortuyn ,,een topvoetballer, die wel enige risico's inhoudt, maar aan de andere kant de wedstrijd kan winnen''. Hij sloot niet uit ,,dat we met Pim Foruyn gekke dingen gaan meemaken''.

Nagel zelf zal zijn voorzitterschap neerleggen, kondigde hij aan, wanneer Leefbaar Nederland bij de volgende kamerverkiezingen niet ten minste twaalf zetels wint. Fortuyn legt zich in dit opzicht niet vast.

Fortuyn, die bij de bijeenkomst aanwezig was en het eerste exemplaar van Nagels autobiografie in ontvangst nam, had zichzelf eerder als lijsttrekker van Leefbaar Nederland opgeworpen en gedreigd een eigen lijst te beginnen, wanneer de partij hem niet wilde hebben. Hij had ook aangekondigd zelf het partijprogramma en de rest van de kandidatenlijst te willen samenstellen, en aangekondigd dat gefortuneerde medestanders acht miljoen gulden in zijn verkiezingskas willen storten.

Het ontwerp-verkiezingsprogramma van Leefbaar Nederland zal later deze week worden gepubliceerd. Uit uitlatingen van Fortuyn bleek dat tussen hem en het partijbestuur van Leefbaar Nederland over de inhoud daarvan al overleg heeft plaatsgevonden. Fortuyn heeft Nagel beloofd niet meer te zeggen dat `Nederland vol is', een van zijn meer omstreden uitspraken. Fortuyn zei gisteravond in het tv-programma Nova, dat in het programma zal staan dat nog slechts 10.000 asielaanvragen per jaar in behandeling moeten worden genomen. Ook zou de controle aan de grens opnieuw moeten worden ingevoerd.

In een toespraak tijdens de boekpresentatie herhaalde Fortuyn zijn al eerder geuite klacht dat de media hem te weinig aan het woord laten. Hij bood excuses aan voor het feit dat hij onlangs een parlementair journalist van het NOS-journaal ten onrechte als `lid van de PvdA' had aangemerkt, maar noemde diens bezwaren daartegen ,,een geval van lange tenen''. Tot nu toe gepubliceerde opinie-

peilingen schatten voor het aantreden van Fortuyn de aanhang van Leefbaar Nederland op twee à drie Kamerzetels.