Feyenoord is kansloos tegen Bayern

Feyenoord heeft gisteravond in de vijfde wedstrijd van de eerste ronde van de Champions League opnieuw verloren (3-1). De ploeg was in München kansloos tegen Bayern en is nu definitief uitgeschakeld voor de tweede ronde.

Feyenoord, dat nog niet één wedstrijd heeft gewonnen in de Champions League van dit jaar, kan zich volgende week nog wel kwalificeren voor het toernooi om de UEFA Cup. Dan dient de ploeg op z'n minst een 0-0 of een 1-1 gelijkspel te behalen in de thuiswedstrijd tegen Spartak Moskou. In Moskou speelde Feyenoord in de eerste wedstrijd met 2-2 gelijk.

Feyenoord heeft in vijf duels in de Champions League allerminst kunnen aantonen dat het tot de beste clubteams van Europa hoort. De Rotterdammers kwamen tot geen enkele overwinning, verloren drie keer en speelden twee keer gelijk. Dat is een schamele score voor een club wiens voorzitter in het begin van het seizoen nadrukkelijk de wens uitsprak om de tweede ronde van het lucratieve toernooi te bereiken. De tweede doelstelling van clubvoorzitter Van den Herik is de landstitel.

Op bezoek bij Bayern München mocht Feyenoord even ruiken aan een gelijkspel. Bij een 2-1 achterstand kreeg Elmander een uitstekende kans op de gelijkmaker. De invaller van de geblesseerde Tomasson stuitte echter op doelman Kahn. Even later besliste Santa Cruz met zijn tweede treffer van de avond het duel definitief: 3-1.

Feyenoord zou echter bij een gelijkspel tegen Bayern München te veel hebben gekregen. De Duitsers die niet eens voluit speelden, domineerden zonder Elber, Jeremies, Effenberg en Scholl nagenoeg de hele wedstrijd en kwamen na twaalf minuten al op voorsprong door een eigen doelpunt van Van Gobbel. De verdediger werkte een kopbal van Kuffour achter Zoetebier. Feyenoord kwam in de 25e minuut op gelijke hoogte door een treffer van Elmander. De Zweed bleef knap overeind na tackles van Kuffour en Sagnol en liet doelman Kahn kansloos. Santa Cruz scoorde in de dertigste minuut de verdiende tweede treffer van het technisch superieure Bayern München.

Afgezien van de slotfase kreeg Feyenoord weinig kansen. Dat had veel te maken met de verdedigende speelwijze van de Rotterdammers. Trainer Van Marwijk gaf de voorkeur aan een middenveld met Van Gastel, Paauwe, Bosvelt, Ono en Emerton. Elmander was de eenzame spits. Pas tien minuten voor tijd bracht de oefenmeester in de persoon van Smolarek een tweede aanvaller in de ploeg.

Het is de vraag of de clubleiding van Feyenoord begrip heeft voor de problemen van zijn coach. Onder Van Marwijk heeft Feyenoord al tien maanden geen fatsoenlijke reeks wedstrijden gespeeld. In de competitie hebben de Rotterdammers nog alle kans op de begeerde titel, maar na de nederlaag bij Bayern München is deelname aan de UEFA-beker de hoogste haalbare Europese prestatie. Vóór 15 december wordt duidelijk of het Rotterdamse bestuur dat voldoende vindt om het aflopende contract van de oefenmeester met nog een jaar te verlengen.