Farma houdt Akzo Nobel op koers

Door aanhoudende winstgroei van de farmadivisie stelt Akzo Nobel zijn winstprognose slechts marginaal bij. Het verf- en chemieconcern verwacht de recordwinst over 2000 te zullen benaderen.

,,Maar we gaan er in elk geval niet meer van uit dat we de winst van vorig jaar nog zullen overtreffen'', zo stelde financieel bestuurder F. Fröhlich vanochtend in een toelichting op de derdekwartaalcijfers. Aan het begin van dit jaar had Akzo Nobel nog 1 miljard euro aan nettowinst als doelstelling, terwijl deze zomer werd gekoerst op een winst ,,in de orde van grootte'' van vorig jaar (946 miljoen euro).

De farmadivisie zag in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat met 10 procent stijgen tot 205 miljoen euro. De twee andere divisies van Akzo Nobel, verf en chemie, kampen veel meer met de terugval van de wereldeconomie. Bij chemie daalde het resultaat ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar zelfs met 21 procent tot 84 miljoen euro. Het resultaat van de verfdivisie daalde met 5 procent tot 128 miljoen euro.

Aandeelhouders reageerden vanochtend positief. De koers stond tegen de middag 3 procent hoger op 48,60 euro. De concernwinst van 239 miljoen euro (242 miljoen in 2000) lag iets boven de verwachting van analisten. ,,Wij zijn erg tevreden. Als je ziet dat bijna overal de economie terugloopt, moet je constateren dat we een goede prestatie hebben geleverd'', aldus Fröhlich.

De kwartaalomzet bleef met 3,5 miljard euro gelijk.

Met name over de situatie in de Verenigde Staten maakt hij zich zorgen. ,,Juist voor de aanslagen op 11 september zag je daar een lichte opleving. Toen was het glas weer halfvol, maar nu is het weer halfleeg'', zo beschreef hij de psychologische invloed van de terreur. In de Verenigde Staten behaalt Akzo een kwart van de omzet, bevindt zich eenderde van de aandeelhouders en zijn 10.000 (van de 67.400) medewerkers actief.

Fröhlich zegt zich geen zorgen te maken over de terugvallende winstgroei bij Organon, de anticonceptiedochter. De winst steeg in het derde kwartaal met 9,6 procent, terwijl die de eerste zes maanden nog een groei van 14,5 procent liet zien. ,,Met onder meer Nuvaring, een anticonceptiering, beschikken we over voldoende munitie om de hogere groei weer op te pakken.''

De reorganisatie bij chemie en verf beide divisies schrappen 1.000 banen liggen volgens Fröhlich op schema. Een lichte verbetering bij de pulp- en papierchemicaliën en de verdere daling van de grondstofprijzen bieden de chemiedivisie lichte hoop op verbetering. In het derde kwartaal daalde de marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van 9 naar 7,4 procent.