Excuses van de NCRV

De NCRV biedt in de omroepgids van deze week openlijk excuses aan voor het uitzenden van de omstreden documentaire Verborgen Moeders in juni 2000. In de documentaire van programmamaker Thom Verheul beschuldigde de domineesdochter Jacqueline Broere haar vader van incest en gedwongen abortus. De familie stapte daarop naar de rechter, omdat de vrouw alles verzonnen zou hebben.

Volgens de NCRV is achteraf gebleken dat een aantal feiten onjuist was. De dochter – in de uitzending Laura genoemd, maar voor haar omgeving duidelijk herkenbaar – kon de voorvallen niet aannemelijk maken, aldus de omroep. Ook de NCRV heeft geen bewijs voor incest en abortussen kunnen leveren, zo staat in de rectificatie.

De omroep betreurt dat de eer en goede naam van de dominee, die nog regelmatig preekt, en zijn gezin ernstig zijn beschadigd. Het was aldus de omroep niet de bedoeling dat het gezin herkend zou worden. Doordat dat toch gebeurde, schoot de uitzending het doel voorbij en werd het van belang of de gebeurtenissen werkelijk hebben plaatsgevonden. Verheul heeft steeds betoogd dat het hem niet om de waarheid ging, maar om de manier waarop een misbruikte vrouw met haar ervaringen omging.

De familie Broere neemt volgens haar advocaat mr. W. Hendriks uit Arnhem genoegen met de openlijke excuses van de omroep. Volgens Hendriks is de NCRV enkele weken geleden zelf met een aanbod gekomen. De lopende rechtszaken tegen NCRV en Verheul zijn deze week stopgezet. De familie gaat nog wel door met de civiele procedure tegen de dochter. Ook van haar eist zij excuses.