Europa dreigt VS met klacht staalimport

De Europese Commissie dreigt een klacht neer te leggen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als de Verenigde Staten besluiten hun eigen industrie te beschermen tegen buitenlands staal.

Europees Commissaris Pascal Lamy (Handel) is teleurgesteld en bezorgd over de bevindingen van de Amerikaanse overheidsinstantie International Trade Commission (ITC). De ITC concludeerde maandag dat bepaalde importen Amerikaanse bedrijven schaden.

Deze beslissing kan de weg vrijmaken voor de Amerikaanse president George W. Bush om begin volgend jaar beperkingen aan de staalimport op te leggen.

Het fusiebedrijf van het Nederlandse Hoogovens en British Steel, Corus, kijkt met argwaan naar de groeiende Amerikaanse aversie tegen staalimporten. ,,Gelukkig is nog niets besloten,'' zegt een woordvoerder bij Corus in Londen, ,,maar als de conclusies van ITC worden overgenomen dan heeft dat zeker gevolgen voor ons bedrijf.''

Het concern vreest met name voor de toekomst van de Corus-vestiging in IJmuiden, die vorig jaar nog 700.000 ton staal naar Amerika exporteerde. Corus heeft de Europese Unie verzocht de procedures voor het afkondigen van importbeperkende maatregelen te bespoedigen. Indien de VS besluit tot het weren van buitenlands staal, dan zou Europa sneller kunnen reageren met eigen maatregelen. In Amerika duurt het twee tot drie maanden om importbeperkingen in te stellen, in Europa bijna een jaar.

Begin juni vroeg president Bush onder druk van de Amerikaanse staalbedrijven aan de International Trade Commission onderzoek te verrichten naar de gevolgen van buitenlandse staalimporten. Sinds 1998 zijn 25 Amerikaanse staalbedrijven failliet gegaan nadat de markt werd overspoeld door staal dat door de Aziatische crisis sterk in prijs was gedaald. De ITC doet op 19 december aanbevelingen voor eventuele maatregelen. De president heeft dan nog zestig dagen om tot actie over te gaan. Hij kan besluiten importquota op te leggen of invoerrechten te verhogen.

,,Het verleggen van de verantwoordelijkheid voor de problemen van de Amerikaanse staalindustrie naar de rest van de wereld zal de zaken alleen erger maken'', verklaarde Europees commissaris Lamy gisteren. ,,Als Amerika besluit de markt af te sluiten naar aanleiding van dit onderzoek, dan aarzelen wij niet naar de WTO te stappen.'' De voorlopige conclusies de ITC zijn volgens Lamy niet goed onderbouwd en in strijd met de regels van de WTO.