Een op vijf uitzettingen afgelast

In de eerste acht maanden van dit jaar is 20 procent van alle geplande uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers op het laatste moment niet doorgegaan. Naast `vertrek met onbekende bestemming en ziekte' waren de belangrijkste oorzaken files rond Schiphol, onverwachte annulering van vluchten door luchtvaartmaatschappijen of hevig verzet van de asielzoekers.

Dat blijkt uit antwoord van staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) op vragen van het Tweede-Kamerlid Kamp (VVD). Kamp wilde weten of het waar is dat jaarlijks 2.600 uitzettingen via Schiphol op het laatste moment worden geannuleerd. Uit het antwoord van Kalsbeek blijkt dat dit alleen al in de periode van 1 januari tot eind augustus dit jaar 1.598 keer is gebeurd, zo'n 200 keer per maand. De personeelscapaciteit van Justitie is toereikend om jaarlijks 12.000 asielzoekers uit te zetten.

Justitie moet asielzoekers drie dagen voor hun uitzetting in bewaring stellen, vindt Kamp. Daardoor zou het voor hen moeilijker worden om uitzetting te ontlopen. Het hoge aantal onverwachte annuleringen is volgens Kamp een onaanvaardbare aanslag op de capaciteit van de Vreemdelingenpolitie en de marechaussee. ,,Als leden van de marechaussee mee moeten naar het land van herkomst, vaak ver weg in het buitenland, vergt dat voorbereiding. Als zo'n vlucht op het laatste moment wordt afgeblazen is al dat werk voor niets geweest.''

Aanleiding voor Kamps vragen was een incident op 12 augustus, waarbij een alleenstaande moeder met haar minderjarige kind onder begeleiding zou worden teruggebracht naar Tanzania. Op Schiphol stonden vier leden van de marechaussee klaar om de vrouw te escorteren. Tevergeefs, zo bleek toen de Vreemdelingendienst vrouw en kind niet meer aantrof in het asielzoekerscentrum waar ze stonden ingeschreven.

Kalsbeek voelt er niets voor uitgeprocedeerde asielzoekers voorafgaand aan hun uitzetting altijd in verzekerde bewaring te stellen.