`Divisie DSM naar Exxon'

Het chemieconcern DSM onderhandelt met het Amerikaanse ExxonMobil, het grootste olieconcern ter wereld, over de verkoop van zijn divisie petrochemie. Dat zegt het Amerikaanse vakblad Chemical Week. Volgens het blad zou Exxon al bezig zijn met een boekenonderzoek en binnen enkele maanden een bod uitbrengen.

Een woordvoerder van DSM wil de gesprekken niet bevestigen. ,,We geven geen commentaar op geruchten'', zei een woordvoerder.

De verkoop zou passen in de strategie van DSM dat in september vorig jaar heeft aangekondigd zich geheel te willen richten op `fijnchemie' en `life sciences'. Daartoe behoort bijvoorbeeld de productie van halffabrikaten voor de farmaceutische industrie. Fijnchemie levert hogere marges en is minder gevoelig is voor schommelingen in de conjunctuur dan petrochemie, zoals bijvoorbeeld het verwerken van aardolie tot plastic.

Eerder deze week maakte DSM, dat morgen zijn kwartaalcijfers presenteert, bekend dat het zelf interesse heeft in de overname van het Franse chemieconcern Rhodia dat grotendeels uit `fijnchemie' bestaat. Rhodia heeft een omzet van 7,2 miljard euro tegen 8,1 miljard voor DSM.

Petrochemie is nog een omvangrijk onderdeel van DSM en goed voor ruim een derde van de omzet: 2,7 miljard euro. Behalve ExxonMobil zou ook het Arabische Saudi Basic Industries belangstelling hebben voor de DSM-divisie.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op het gerucht. De koers steeg met 3,3 procent tot 36,01 euro, mogelijk gesteund door de relatief goede kwartaalcijfers van het farma- en chemieconcern Akzo Nobel. Analisten rekenen voor DSM op een winstdaling van 43 procent.