Den Haag doet Congres Centrum van de hand

De gemeente Den Haag verkoopt het Nederlands Congres Centrum (NCC) aan projectontwikkelaar TCN PP. Dit in Nieuwegein gevestigde bedrijf investeert de komende drie jaar 120 miljoen gulden in het al jaren in financiële nood verkerende gebouwencomplex. Dat hebben gemeente en TCN PP vanochtend bekendgemaakt.

Het Congres Centrum wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. De Statenhal, met een capaciteit van 10.000 mensen een van de blikvangers van het NCC, wordt gesloopt. Het hoofdgebouw krijgt een andere inrichting. Mogelijk komt in het vernieuwde complex een zaal voor operavoorstellingen. Er is al ruimte ingepland voor kantoorruimten, horecagelegenheden en tijdelijke paviljoens voor tentoonstellingen, verbonden aan congressen en grote culturele evenementen. Het vernieuwde NCC krijgt als voorlopige nieuwe naam World Forum The Hague.

De gemeente hoopt in de toekomst geen geld meer te hoeven steken in het NCC. De afgelopen decennia moest de overheid steeds weer inspringen voor miljoenentekorten. Wethouder L. Engering (Financiën) wil geen garantie geven dat er geen gemeentelijk geld meer naar het NCC gaat.

Op het moment wordt de boekhouding van het NCC doorgelicht. Als het resultaat de nieuwe eigenaar niet bevalt, kan die afzien van de koop.

Tijdens de verbouwing kan het North Sea Jazz-festival gewoon doorgaan. De nieuwe eigenaar overweegt tenten te plaatsen waar optredens kunnen worden gehouden. Het Jazz-evenement blijft in ieder geval tot en met 2005 in Den Haag.