Chiracs joker opent de Franse campagne

,,Welke campagne?'' luidde de wedervraag toen Bernadette Chirac, echtgenote van, zondag op televisie gevraagd werd of de publicatie van haar boek Conversation `de campagne' inluidde. Een guitigheid, die haar er niet van weerhoudt hardop te wensen dat `Jacques Chirac' zich weer kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen over vijf maanden. Dat vindt ze zelfs `een plicht': ,,Ik zie niemand anders die de ideeën, de overtuigingen van een groot deel van de Fransen kan uitdragen.'' De wens is des te opmerkelijker, daar Chirac zich nog steeds niet officieel kandidaat heeft gesteld, overigens zo min als zijn rivaal, premier Lionel Jospin.

De campagne-die-zo-niet-heten-mag heeft ook niet verhinderd, dat nu naast het boek van Olivier Schrameck, directeur van het kabinet van Jospin, dat van Bernadette Chirac in de winkels ligt. Schrameck vindt de cohabitation, het door de kiezer afgedwongen huwelijk tussen een rechtse president en een linkse premier, een `gevaar' voor de Republiek. De Première Dame van die Republiek ziet dat zo: ,,Gedreven door plichtsbesef doen onze leiders er alles aan één front te vormen''.

Pikanter zijn haar bekentenissen over haar eigen cohabitation met een notoire rokkenjager, `een mooie man' en bovendien `innemend': ,,Dus de meisjes renden erachteraan''. Jaloers was ze zeker, maar gelukkig beziet hij een en ander nu ,,met de bij zijn leeftijd passende filosofie'' en had haar vader haar niet altijd al gezegd: ,,U bent zijn houvast''? De vermeende rivaliteit met haar dochter Claude, gevreesde waakhond over het imago van de president en daarom wel Première Demoiselle genoemd, verwijst Bernadette Chirac naar het land der fabelen: ,,Ik houd van haar zoals een moeder van haar dochter houdt''.

De electorale joker van de president bewijst terloops haar nut voor de rechterflank van rechts: haar man is 'veel meer Europeaan' dan zij. Zij heeft ,,het moet gezegd, een `chauvinistisch' kantje.''

    • Pieter Kottman